«Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ύφεσης, είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων, σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της προϋπολογισθείσας συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η δήλωση του κ. Βρούτση έγινε, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της πέμπτης έκθεσης του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αυτήν:

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.704.295 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.450.260, εκ των οποίων οι 9.749 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις, το μήνα Οκτώβριο, ανέρχεται σε 2.303.217.634,53 ευρώ.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 926, 89 ευρώ.

«Ωστόσο, εκείνο που θα ήθελα με έμφαση να σημειώσω είναι ότι το οργανωτικό νοικοκύρεμα που καταφέραμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, με τη δημιουργία και λειτουργία, από την 1η Ιουνίου 2013, του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», δεν αποτελεί μία απλή αναβάθμιση ή βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών. Συνιστά, ουσιαστικά, μία μεταρρυθμιστική τομή με πραγματικά και μετρήσιμα οφέλη», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας πως η παραβατικότητα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με την οριστική εξάλειψη των «μαϊμού» συντάξεων, επιφέροντας εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, για πρώτη φορά, η ανάλυση και, κυρίως, η διαχείριση του ασφαλιστικού στη χώρα μας στηρίζεται πλέον σε αντικειμενικά, αξιόπιστα, διαφανή και αναλυτικά δεδομένα και όχι αποσπασματικά στοιχεία ή αστήρικτες υποθέσεις, όπως στο παρελθόν.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βρούτση, από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπάνης των 10,5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο δεκάμηνο εκτέλεσης το 83,3% και έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».