Ανέλαβε πλέον ενεργό δράση στο Αιγαίο η πρώτη «αόρατη» Τουρκική κορβέτα που φέρει σύγχρονα πυραυλικά συστήματα και ελικόπτερο για συνδυασμένες αποστολές θαλάσσης-αέρος.

Το πρώτο από αυτά πολεμικά πλοία καθελκύστηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μίας επίσημης τελετής στην οποία παρέστη και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ αόρατες κορβέτες στα ναυπηγεία της Τουρκίας.

Μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση τους και σε συνδυασμό με εκατό αόρατα μαχητικά αεροσκάφη (F-35) που θα παραλάβει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία η Άγκυρα αποκτά μεγάλο και πολύ σοβαρό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Αιγαίο.

Και αυτό γιατί τα μαχητικά της αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία θα αναπτύσσονται στο Αιγαίο χωρίς να εντοπίζονται από τα ραντάρ της ελληνικής άμυνας.

Η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του ίδιου του Ερντογάν αποφάσισε την άμεση ναυπήγηση δύο πλοίων του ιδίου τύπου από τα ναυπηγεία του τουρκικού Ναυτικού, ενώ ο διαγωνισμός για τις άλλες έξι αόρατες κορβέτες θα προκηρυχθεί εκ νέου.

Και αυτό γιατί αρχικά είχε δοθεί η ναυπήγησή τους στον όμιλο Κοτς έναντι του ποσού των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν θύμωσε με τον συγκεκριμένο όμιλο καθώς οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ είχαν βρει καταφύγιο στα ξενοδοχεία που έχει στην ιδιοκτησία του στην Κωνσταντινούπολη.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός να στείλει στο συγκεκριμένο όμιλο το αντίστοιχο ΣΔΟΕ και να εντοπίσει παρατυπίες στα λογιστικά του βιβλία...

Γ. Κοκ.