Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Δεν υπάρχει κανένας χώρος για τους νεοναζί και καμία ανοχή για τον εξτρεμισμό» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στα μέλη του American Jewish Committee στη Νέα Υόρκη. 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τα μέλη του πανίσχυρου λόμπυ στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στα κοινά δεινά που υπέστησαν Έλληνες και Εβραίοι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους νεοναζί, ανέφερε ότι οι «οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί και θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο. Η δικαιοσύνη έχει αναλάβει, την εμπιστευόμαστε και ξέρουμε ότι θα κάνει τη δουλειά της. Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει τη δουλεια της. Έχουν κατηγορηθεί σαν εγκληματίες. Είναι κάτι μοναδικό, που δεν έχει συμβεί σε άλλες χώρες μέχρι σήμερα».

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς απαντώντας και σε ερώτηση για το αν η ελληνική κοινωνία στηρίζει τη Χρυσή Αυγή, διαχώρισε τους ψηφοφόρους από την ηγεσία της οργάνωσης.

«Αυτό που θα πρέπει να γινει, είναι να ξεριζώσουμε τελείως αυτή την ομάδα και ο μόνος τρόπος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Οι άνθρωποι που τους ψήφισαν δεν είναι νεοναζί, όμως η ηγεσία τους είναι. Δεν είπα ποτέ, ότι οι άνθρωποι που τους ψήφισαν είναι νεοναζί

Όμως οι επικεφαλής τους που υπάρχουν στην πολιτική ζωή από τη δεκαετία του ΄80 και δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν τις δυσκολίες της κρίσης. Τώρα ο κόσμος βλέπει τι πραγματικά είναι", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην Ελλάδα και το Ισραήλ τόνισε ότι υπάρχει αρκετός δρόμος για να αναπτυχθεί μια στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ενέργειας, όπου θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία και με την Κύπρο.

Την απόλυτη στήριξη του στον πρωθυπουργό και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του American Jewish Committe, David Harris, ο οποίος έκανε λόγο για «δ'υσκολες αποφάσεις, χωρίς εύκολες απαντήσεις που πήρε η κυβέρνηση", ενώ σημείωσε ότι «το μοντέλο της πολιτικής σήμερα είναι το κουράγιο».