Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Όσοι εντρυφούν εσχάτως στα «Άπαντα» της «Χρυσής Αυγής» δεν δυσκολεύθηκαν να αναγνωρίσουν πίσω από την τελευταία προκήρυξη ένα γνώριμο παιχνίδι ανάμεσα στα μέλη της και στους διώκτες της: το παιχνίδι της προπαγάνδας.

Η κυβέρνηση και οι αρχές κάνουν λόγο για «πολιτική νίκη», για «απομόνωση της εγκληματικής, όπως την χαρακτηρίζουν, οργάνωσης που δείχνει νευρική», για «εξυπνάκηδες που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά γιατί ξέρουν ότι τώρα έχουν αντίπαλο».

Από τον καιρό που ο Αντώνης Σαμαράς πήρε απόφαση να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο και να εξοντώσει την Χρυσή Αυγή, πολλά πράγματα άλλαξαν. Η οργάνωση αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι: μια εγκληματική ομάδα.

Εκείνοι που κερδίζανε εσχάτως το παιχνίδι των επιχειρήσεων έχασαν αυτή τη φορά το παιχνίδι των εντυπώσεων, υπέρ των οποίων άλλωστε διοργανώνονται οι επιχειρήσεις.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι με τις συλλήψεις θα τελειώσει και οριστικά η πορεία της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη στιγμή, γίνεται μια μεγάλη ζύμωση τους κόλπους του ναζιστικού μορφώματος για να χαραχθεί στρατηγική για την επόμενη μέρα. Το σχέδιο B' που ήθελε τον Παππά να αναλαμβάνει τα ηνία στη θέση του Μιχαλολιάκου, δεν ευοδώθηκε.

Μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι τα μέλη της οργάνωσης είναι υποχρεωμένα να συνυπάρχουν και να δρουν. Αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς είναι ότι θα κάνουν αυτό που δεν έκαναν ποτέ ως τώρα: μια ενέργεια πέρα από τις δυνατότητές τους.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τώρα μετά τις συλλήψεις. Υπάρχουν άλλα στοιχεία; Πολλά λένε από την κυβέρνηση και μιλάνε για «διασταυρώσεις τηλεφωνικών κλήσεων» κτλ. που αποκαλύπτουν τα πλοκάμια της οργάνωσης.

Η κυβέρνηση και οι αρχές καταθέτουν επιχειρήματα που είναι εξ ορισμού πειστικά, αφού ακόμη και αν θα μπορούσε να τα αμφισβητήσει ο διωκόμενος έχει περιορισμένους τρόπους να το κάνει.

Σε τελευταία ανάλυση, όπως λένε από την κυβέρνηση, η «Χρυσή Αυγή» είναι αυτή που έχει το άγχος, προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για «ομάδα λαϊκών αγωνιστών»,και όχι το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πείσει για τον ρόλο του.