Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Tην ώρα που οι αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόγεια δράση και την δομή της Χρυσής Αυγής προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό, πολλαπλά ερωτήματα εγείρονται από το απόσπασμα του πορίσματος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη όπου γίνεται αναδρομή στην 26χρονη πορεία της εγκληματικής οργάνωση, καθώς εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί έπρεπε να δολοφονηθεί ένας πολίτης ώστε να εξεταστούν σε... βάθος οι καταγγελίες που ενέπλεκαν τη Χρυσή Αυγή.

Αναμφίβολα η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής και η σύλληψη της ηγετικής της ομάδας αποτελούν μία ιστορική στιγμή τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, οι απίστευτες μαρτυρίες από πρώην μέλη του κόμματος, σε συνδυασμό με τους διαλόγους – φωτιά που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ αλλά και το πόρισμα – καταπέλτη για την εγκληματική της δράση, δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα με βασικότερο το γιατί δεν ερευνήθηκαν νωρίτερα από τις αρμόδιες αρχές η πληθώρα καταγγελιών που έφταναν κατά του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, την ώρα μάλιστα, που αρκετοί από τους βουλευτές του είχαν πάρε- δώσε με την Δικαιοσύνη και προκαλούσαν συνεχώς με τη στάση τους εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Η πορεία της Χρυσής Αυγής και το καταστατικό που «εξαφανίστηκε» στον Άρειο Πάγο

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, ως περιοδικό εθνικοσοσιαλιστικού προβληματισμού. 

Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόθεση της ομάδας ήταν αντίθετη στην πολιτική δραστηριοποίηση και ακόμα το 1993 η οργάνωση κήρυττε την αποχή από τις εκλογές με το σύνθημα «μαύρο στους πολιτικάντηδες», ήδη από το 1983 φάνηκε ότι ο Μιχαλολιάκος προσανατολιζόταν να δοκιμάσει τη δύναμή της στην κάλπη.

Το εύλογο ερώτημα πώς ο Άρειος Πάγος αποδέχθηκε μια οργάνωση που το καταστατικό της- όπως αποκάλυψε ο Δ. Ψαρράς στο βιβλίο του «η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής»- αποτελεί ύμνο στον εθνικοσοσιαλισμό και δηλώνει ρητά ότι ο «δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης δεν είχε θέση στο κίνημά μας» φαίνεται ως έχει εξήγηση.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια της Παντείου, Βασιλική Γεωργιάδου στην «Καθημερινή» στο φάκελο που κατέθετε τότε η Χρυσή Αυγή δεν υπήρχε καταστατικό, αλλά μια δήλωση στο πνεύμα του νομοθετικού διατάγματος του Φ. Γκιζίκη (59/1974) ότι: «… αι αρχαί του κόμματος αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν εις την βίαιαν κατάληψιν της εξουσίας ή την ανατροπήν του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Αυτή επέτρεψε στη Χρυσή Αυγή την εκλογική συμμετοχή ως τον Ιούνιο του 2012. Ένα καταστατικό, διαφορετικό φυσικά, κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο μόλις τον Αύγουστο του 2012. 

Την πρώτη απόπειρα πάντως αποτόλμησε η Χ.Α. μόλις το 1994, εκτιμώντας ότι το εθνικό κύμα που είχε φουντώσει λόγω του «σκοπιανού» και του γιουγκοσλάβικου εμφυλίου την ευνοούσε. Τη δεκαετία αυτή, η Χρυσή Αυγή δείχνει για πρώτη φορά ότι μπορεί να αλλάξει «προσωπείο» ώστε να διευρύνει την εκλογική της απήχηση. 

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου άρχισε να διεκδικεί την κυριαρχία στο πεζοδρόμιο. 

To διάστημα εκείνο πυκνώνουν οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αριστερών και αλλοδαπών από μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως δείχνει η λίστα που παρέδωσε ο κ. Μανώλης Γλέζος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια. Τα «αποκαλυπτήρια» για την κοινή γνώμη, ωστόσο, έγιναν τον Ιούνιο του1998, με τη δολοφονική επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών κατά του φοιτητή Δ. Κουσουρή στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Για την επίθεση αυτή παραπέμφθηκε σε δίκη ο επικεφαλής της «Φάλαγγας» και θεωρούμενος ως υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Αντ. Ανδρουτσόπουλος, επονομαζόμενος και ως «Περίανδρος». Ο «Περίανδρος» δεν συνελήφθη, αλλά παρέμεινε φυγόδικος ως το 2005, που παραδόθηκε και καταδικάστηκε. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η δραστηριότητα της Χ.Α. φαίνεται να σημειώνει κάμψη. Υπό την πίεση της υπόθεσης Κουσουρή, επιχείρησε να διαμορφώσει ένα «εθνικό μέτωπο» υπό τον έλεγχό της, την Πατριωτική Συμμαχία, που καταφέρνει να συγκεντρώνει 1,37% στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Και αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, διαλύεται από τον Μιχαλολιάκο το 2007.

Το κόμμα συμμετέχει και στις δύο εκλογές του 2009 και στις δημοτικές του 2010 με το 5,29% στην Αθήνα, όπου ο Ν. Μιχαλολιάκος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Το 2012 η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σφόδρα αντιμνημονιακή και καταφέρνει να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 6,92%.

Η δράση του «ηγέτη» και το αποκαλυπτικό καταστατικό

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του Αρείου Πάγου και ως προς τη δράση του Νίκου Μιχαλολιάκου, τον οποίο χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ως διευθύνοντα της οργάνωσης και τον περιγράφει ως «Φύρερ πριντς» (πρίγκιπας Φύρερ) αποδίδοντάς του τη θεωρία του ηγέτη.

Άλλωστε, η «θεωρία» αυτή προκύπτει από το ίδιο το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο προέβλεπε πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα αυστηρά συγκεντρωτικό σχήμα, με κορυφή τον ίδιο τον Αρχηγό, δηλαδή τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Το καταστατικό περιλαμβάνει και ειδικό κεφάλαιο για να εξηγήσει την «Αρχή του Αρχηγού». Η μεταφορά αυτή στα καθ’ ημάς του χιτλερικού Führerprinzip έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

«Εμείς οι Ελληνες εθνικοσοσιαλιστές της Χρυσής Αυγής εξάπτοντας την ευθύνη και το καθήκον μας [sic] πάνω από το κοινό μέτρο, παραμένουμε υπέροχα πιστοί στη μόνη άφθαρτη κι ακατάλυτη από την παρακμή των καιρών Αρχή, την Αρχή του Αρχηγού.

Ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός δεν είναι ο εκλεκτός της ολιγαρχίας του πλούτου ή του κόμματος που κολακεύοντας τις ταπεινές κι ιδιοτελείς ορέξεις της μάζας ή έρποντας γλοιωδώς στα σκονισμένα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας βολεύθηκε στο θώκο της εξουσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εσωτερικό έγγραφο της οργάνωσης, που είχε συνταχθεί το 1987 και αποκάλυψε πριν μερικές ημέρες η «εφημερίδα των Συντακτών».

Σ’ αυτό το πνεύμα συνεχίζεται η εξύμνηση του Αρχηγού με κατακλείδα την ανοιχτή αναφορά στον ναζισμό:

«Για μας τους Ελληνες εθνικοσοσιαλιστές δεν υπήρξε ποτέ κανένα δίλημμα, ο δημοκρατικός τρόπος διακυβερνήσεως, ο βασιζόμενος στην τυχάρπαστη πλειοψηφία των πολλών, δεν είχε θέση στο κίνημά μας. Είχαμε όμως κι άλλους λόγους, πέρα από τα δεινά της δημοκρατίας, για να υποστηρίζουμε άλλες μορφές διακυβερνήσεως. Πλάι στα σκωληκόβρωτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών βλέπαμε να φαντάζουν επιβλητικά τα οικοδομήματα των εθνών που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία. Η Γερμανία του Χίτλερ είναι φυσικά το λαμπρότερο απ’ αυτά αλλά όχι και το μοναδικό. Ετσι η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε στην Αρχή του Αρχηγού ως θεμέλιο πολιτειακής νομιμότητας».

Το όνομα του Νίκου Μιχαλολιάκου ακούγεται για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου του 1976, όταν συμμετείχε σε σοβαρή επίθεση εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του βασανιστή της χούντας, Ευάγγελου Μάλλιου

Ο Μιχαλολιάκος, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς στο βιβλίο του με τίτλο «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής», που δημοσιεύει το «Βήμα» δεν βρισκόταν στο εδώλιο σε αυτή τη δίκη, διότι στο μεταξύ είχε καταταγεί στον στρατό και το δικαστήριο αποφάσισε να διαχωρίσει την υπόθεση για αυτόν. Τελικά δεν θα δικαστεί ποτέ για την άγρια επίθεση καθώς τον Δεκέμβριο του 1981 τα αδικήματά του παραγράφηκαν.

Στις 23 Ιουλίου του 1978 η Αθήνα συγκλονίζεται από 13 εκρήξεις βομβών. Είναι η κορύφωση μιας τρομοκρατικής δραστηριότητας που είχε ξεκινήσει από τις αρχές εκείνου του χρόνου με πολλές βομβιστικές επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι επιθέσεις στους κινηματογράφους Έλλη και Rex στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες θεατές.

Στις 31 Ιουλίου η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε «φασιστική τρομοκρατική οργάνωση» και ότι συνέλαβε εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Μιχαλολιάκος. Τέσσερις από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ο Μιχαλολιάκος παραπέμπονται σε δίκη που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1978. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Μιχαλολιάκο και τον Αλ. Μαριούκλα και τους επέβαλε ποινές 13 και 10 μηνών αντίστοιχα. Ο Μαριούκλας εξαγόρασε την ποινή του, ενώ ο Μιχαλολιάκος οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής φέρεται να είχε καταδώσει στην Αστυνομία τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, εξ ου και η μικρή ποινή που του επιβλήθηκε. 

Τον Μάιο του 1987 ο Νίκος Μιχαλολιάκος αφιέρωσε (!) το τεύχος 26 του περιοδικού «Χρυσή Αυγή», στο θάνατο του Χίτλερ για το οποίο έγραφε:

«Στις 30 Απριλίου 1987 συμπληρώθηκαν σαράντα δύο ακριβώς χρόνια από την Βαλπούργια Γερμανική νύχτα της 30ης Απριλίου 1945, κατά την οποία ο Αρχηγός του Γερμανικού Ράιχ και οραματιστής της Νέας Ευρώπης Αδόλφος Χίτλερ έθεσε μόνος Του (σ.σ. προσοχή στο κεφαλαίο Τ) εις την γήινη παρουσία Του. [...] 30 Απριλίου 1945, μία λαμπερή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας κλείνει. Ο Μεγάλος Άνδρας του Εικοστού Αιώνα, ο εμψυχωτής και απόστολος της Επαναστάσεως του Αγκυλωτού Σταυρού είναι νεκρός».

Το κείμενο καταλήγει: «Χίλια εννεακόσια ογδόντα επτά, σαράντα δύο χρόνια μετά, μετά, με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!»

Από τότε, ο ίδιος έχει ουκ ολίγες φορές δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις με τη στάση του και τη ρητορική του μίσους που είχε υιοθετήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ενώ ο ναζιστικός χαιρετισμός του σε συγκέντρωση του κόμματος τον Οκτώβριο του 2012, που συνοδεύτηκε από το σχόλιο «αυτά τα χέρια μπορεί να χαιρετούν μερικές φορές έτσι αλλά είναι καθαρά» προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων καθώς επρόκειτο για απόψεις αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος.

Οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής και οι καταγγελίες που άργησαν να... ερευνηθούν

Στο πόρισμα του Αρείου Πάγου που οδήγησε στις συλλήψεις των βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής σημειώνεται πως στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος αναφέρονται περιστατικά, που «δένουν» τη βασική κατηγορία, περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εστιάζει το πόρισμα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν τουλάχιστον 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το περιστατικό του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με τον Αιγύπτιο εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ωστόσο, για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου είχαν γίνει εδώ και χρόνια καταγγελίες χωρίς όμως το γεγονός αυτό να κινητοποιήσει, ως όφειλε, τις Αρχές και να εντατικοποιήσουν τις έρευνες προς πάσα κατεύθυνση.

Ενδεικτικά μερικές από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας:

- Την 1η Οκτωβρίου 2009, η τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τον σταθμό της Κατεχάκη. Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση της, υποστήριξε ότι η οργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιστατικό και το απέδωσε σε προβοκάτσια. Η επίθεση αυτή έγινε η αφορμή οι Οικολόγοι Πράσινοι να ζητήσουν με δελτίο Τύπου την κήρυξη της οργάνωσης ως παράνομη.

- Το 2010 ο ηθοποιός (πρώην μέλος των Οικολόγων Πράσινων), Αντώνης Καφετζόπουλος, με την ηθοποιό Μίρκα Παπακωνσταντίνου βρίσκονταν στη Καστοριά για παράσταση, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν φέιγ-βολάν με τα οποία καλούσαν τον ηθοποιό να φύγει από την πόλη. Ταυτόχρονα, καλούσαν τους κατοίκους της Καστοριάς να απέχουν από την παράσταση, γιατί, όπως ανέφεραν «θα τρίζουν τα κόκαλα του Παύλου Μελά και του Γερμανού Καραβαγγέλη», ωστόσο η παράσταση δόθηκε κανονικά.

- Στις 12 Μαΐου 2011, κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας πολιτών που ακολούθησε το τρισάγιο του πολίτη Μανώλη Καντάρη στον χώρο που είχε δολοφονηθεί από αλλοδαπούς δράστες, προκλήθηκαν επεισόδια από μερίδα πολιτών που σύμφωνα με αναφορές ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν καταστροφές σε καταστήματα αλλοδαπών, ενώ ξυλοκοπήθηκαν αρκετοί περαστικοί Έλληνες και αλλοδαποί.

- Την Τετάρτη 11 Απριλίου 2011 δημιουργήθηκε ένταση στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας, το οποίο συνεδρίαζε για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, όταν ο Απόστολος Γκλέτσος (συνωνυμία με το γνωστό ηθοποιό ο οποίος είναι ενταγμένος στην Αριστερά), μέλος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να πάρει το λόγο. Κατά την αποχώρηση ένα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής χαιρέτησε ναζιστικά.

- Από το 1992 έως το 1997 καταγγέλθηκαν πάνω από 50 επιθέσεις από φερόμενα ως μέλη της Χρυσής Αυγής. Υπολογίζεται ότι μόλις το 1-2% των περιπτώσεων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής ή άλλων ακροδεξιών ομάδων εκδικάζονται. 

- Τον Μάρτιο του 1995, ο 19χρονος Γιάννης Σταθόπουλος και ο 21χρονος Σωτήρης Ψαθάς δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι έξω από την κατάληψη Αλκαμένους, από το μέλος της Χρυσής Αυγής Θανάση Μανώλογλου, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο να τραυματιστεί βαριά και να νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό. Ο Μανώλογλου προφυλακίστηκε τελικά μόνο για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού η δίκη του αναβλήθηκε επ' αόριστον.

- Στις 24 Ιανουαρίου 1998, ο μεταφραστής Αλέξης Καλοφωλιάς και μέλος του συγκροτήματος The Last Drive, κατήγγειλε ότι δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα τριών ατόμων που τον χτύπησαv με σιδερόβεργα στο πρόσωπο. Όταν αυτός έπεσε στο πεζοδρόμιο, άρχισαν να χτυπούν με μανία το κεφάλι του στο μάρμαρο, μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων πολιτών. Η επίθεση συνεχίστηκε και σε κοντινό κατάστημα μπροστά στην έκπληκτη υπάλληλο. Ύστερα οι τρεις δράστες κατευθύνθηκαν σε πολυκατοικία που στεγάζει τα γραφεία της οργάνωσης.

- Ο συλληφθείς εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής Αττικής Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορούνταν για συνεργεία σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρείχε το αυτοκίνητό του ως μέσο διαφυγής στους δράστες επίθεσης σε καθηγητή του τμήματος Φυσικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί για τις 11 Ιουνίου, ωστόσο λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης αναβλήθηκε εκ νέου για τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ίδιος αρνούνταν τις κατηγορίες. Στις 7 Μαρτίου του 2013, έλαβε χώρα η τελική εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία ο Ηλίας Κασιδιάρης κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο, λόγω αμφιβολιών.

- Στις 7 Ιουνίου 2012 και ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης βρισκόταν στην ενημερωτική εκπομπή πρωϊνό ΑΝΤ1 μετά από όλο και πιο έντονη λογομαχία έριξε νερό στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και χαστούκισε επανειλημμένα τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη οι οποίες συμμετείχαν στην ίδια εκπομπή. Αυθημερόν η προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Ράικου έδωσε εντολή να συλληφθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης με την αυτόφωρη διαδικασία, για το αδίκημα της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. 

- Η υποψήφια βουλευτής Ἀ Αθηνών Θέμις Σκορδέλη είναι μία από τους τρεις κατηγορούμενους για βαριά σωματική βλάβη (μαχαίρωμα) εναντίον Αφγανού πρόσφυγα στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στις 18 Σεπτεμβρίου 2011. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί έξι φορές λόγω ψυχολογικών-ιατρικών προβλημάτων. Ο ψυχίατρος ο οποίος δίνει πιστοποιητικά για οπλοφορία μελών της χρυσής αυγής όπως και πιστοποιητικά ψυχολογικών προβλημάτων στην Θέμις Σκορδέλη είναι ο Κωστής Παρασχάκης (υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Λασιθίου).

- Οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα οποία και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, φέρονται να εισέβαλαν σε καφενείο που σύχναζαν αντιεξουσιαστές στη Βέροια και κατηγορούνται για απρόκλητη σωματική βλάβη, εξύβριση, απειλή και φθορά ξένης περιουσίας.  Η υπόθεση είχε πάρει δύο αναβολές και εκδικάστηκε στις 27 Ιουνίου 2012. 

- Στις 12 Ιουνίου 2012 τέσσερις Αιγύπτιοι ψαράδες δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους στη μονοκατοικία όπου διέμεναν στο Πέραμα, με αποτέλεσμα ένας από τους τέσσερις να τραυματιστεί σοβαρά. Ένας από τους ενοίκους κατήγγειλε ότι ένας από τους επιτιθέμενους φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Σε ομιλία του λίγες ώρες πριν την επίθεση, ο τότε υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Λαγός είχε δηλώσει ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες "θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Έλληνες πολίτες". 

- Στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 ομάδες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι και κατέστρεψαν τους πάγκους τους. Μετά από αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Βουλή ήρε την ασυλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης στο Μεσολόγγι και εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για παράνομη βία, απρόκλητη φθορά, αντιποίηση αρχής, και παραβίαση του νόμου 927/1979 περί φυλετικών διακρίσεων. Ο αστυνομικός που τον φρουρούσε, που συμμετείχε στην επίθεση, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και οι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος, επικεφαλής στα επεισόδια της Ραφήνας, έχουν παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Βουλής με πρόταση άρσης της ασυλίας τους. Στις 10 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης απέσυρε τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τους βουλευτές του κόμματος, αναφέροντας ότι διαφορετικά θα έπρεπε να τους συλλαμβάνουν.

- Στις 11 Οκτωβρίου 2012 ανέβηκε στο θέατρο Χυτήριο η παράσταση "Corpus Christi", έργο που είχε προκαλέσει αντιδράσεις ήδη στις ΗΠΑ, καθώς παρουσιάζει τον Ιησού ως ομοφυλόφυλο και ηδονιστή. Μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο και προκάλεσαν επεισόδια έξω από θέατρο όπου θα ανέβαινε η παράσταση "Corpus Christi" με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η παράσταση, ενώ βουλευτής της Χρυσής Αυγής απέσπασε από τους αστυνομικούς προσαχθέντα διαμαρτυρόμενο.

Στις 15 Νοεμβρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των συντελεστών και ηθοποιών του «Corpus Christi». Με τις κατηγορίες για καθύβριση θρησκεύματος και κακόβουλη βλασφημία από κοινού και κατ' εξακολούθηση βρίσκονται αντιμέτωποι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, ύστερα από μήνυση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ μαζί με Κλιμάκιο βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή αποτελούμενο από τους Χρήστο Παππά, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα.

- Την Μεγάλη Πέμπτη (2 Μαΐου 2013) η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να οργανώσει διανομή τροφίμων "μόνο για Έλληνες" στο Σύνταγμα της Αθήνας. Ο Δήμαρχος Αθήνας χαρακτήρισε την διανομή "αυθαίρετη και παράνομη" αλλά και "πρόκληση", "συσσίτιο μίσους" που δεν ταιριάζει στον εορτασμό του Πάσχα. Η διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής την Μ. Πέμπτη αποτράπηκε. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αθήνας δέχτηκε επίθεση από του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γεώργιο Γερμενή την ώρα που ο δήμαρχος συμμετείχε σε διανομή αγαθών σε άπορες οικογένειες στο φρουραρχείο στη περιοχή του Σταθμού Λαρίσης (κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων). 

Ο Γερμενής στην προσπάθεια να γρονθοκοπήσει τον Δήμαρχο χτύπησε στο πρόσωπο ένα 12χρονο κοριτσάκι. Στην συνέχεια την ώρα που η προσωπική φρουρά του Δημάρχου τον απομάκρυνε από το χώρο αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει όπλο το οποίο έφερε μαζί του. Την Τετάρτη 8 Μαΐου ο Δήμαρχος έκανε μήνυση κατά του Γερμενή για απόπειρα σωματικής βλάβης και εξύβριση. Στην μήνυση γίνεται αναφορά στην απόπειρα να χρησιμοποιήσει το όπλο του. 

- Μέλος της Χρυσής Αυγής, στις 13 Ιούνιου 2012 λίγο πριν της επαναληπτικές εκλογές φέρεται να επιτέθηκε μαζί με ένα άλλο άτομο στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Γιώργου Τσιμπουκάκη (δημοτικού σύμβουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης"). 

- Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 περίπου 50 Χρυσαυγίτες με λοστούς και καδρόνια επιτέθηκαν σε ομάδα περίπου 30 ατόμων του ΚΚΕ που διενεργούσε αφισοκόλληση στο Πέραμα.  Την επίθεση καταδίκασαν όλα τα κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΚΚΕ στο Πέραμα το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Σεπτεμβρίου 2013. Η αστυνομία δεν προέβη σε καμία σύλληψη από τα 24 άτομα που προσήγαγε.

- Ο Παύλος Φύσσας (34 χρονών και γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P) ήταν μουσικός χιπ χοπ, αριστερός και γνωστός για την αντιφασιστική του δράση. Δολοφονήθηκε με μαχαίρι από τον 45χρονο τον Γεώργιο Ρουπακιά (μέλος της Χρυσής Αυγής) το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013. 

Ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και οδήγησε στις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Ταυτόχρονα, όμως, δημιούργησε και μια σειρά από ερωτήματα.

Γιατί χρειάστηκε να υπάρξει η σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά, που δήλωσε οπαδός της Χρυσής Αυγής, για να φτάσει στον Άρειο Πάγο φάκελος με 32 υποθέσεις που αφορούν τη δράση της;

Γιατί η έρευνα δεν άρχισε από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν καταγγελίες κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής για βία κατά αλλοδαπών και όχι μόνο;

Γιατί οι αρμόδιες Αρχές έδειξαν ανοχή απέναντι σε επεισόδια που έχουν δημιουργήσει βουλευτές και μέλη του κόμματος, όπως αυτά στο Μελιγαλά αλλά και έξω από το θέατρο «ΧΥΤΗΡΙΟ», στο Ρουφ; ​

Γιατί τους δόθηκαν άδειες οπλοφορίας ενώ υπήρχαν δημόσιες προτροπές για χρήση βίας;