Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Συγκρατημένη αισιοδοξία για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη, έπειτα από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής 21(!) τραπεζικών και επενδυτικών κολοσσών, οι οποίοι διαχειρίζονται assets δισεκατομυρίων δολαρίων.

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στις επαφές αυτές, με στόχο να «στρώσει» το δρόμο για έκδοση κρατικών ομολόγων μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού έγιναν στο ανώτατο επίπεδο με τους CEO των εισηγμένων στο χρηματιστήριο μεγάλων επιχειρήσεων και των επενδυτικών funds.

Μεταξύ αυτών ήταν οι επικεφαλής της JP Morgan, της Blackrock που διαχειρίζεται κεφάλαια 3,72 τρισ. $, της Wellington Management με portfolio 774 δισ. $, της Blue Crest Capital, της Eagle Vale Partners, της Goldman Sachs, της Fidelity, της Lazard, της Canyon Capital, της Centerbridge και της Thomson Reuters.

To γεγονός ότι οι κολοσσοί αυτοί εκπροσωπήθηκαν από τους επικεφαλής τους, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε αγορά κρατικών ομολογων και σε επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας. Μάλιστα οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως οι περισσότεροι από αυτούς στις συναντήσεις με τον κ. Σαμαρά, δήλωναν αποφασισμένοι να βοηθήσουν στην ελληνική προσπάθεια για απαγκίστρωση από την τρόικα και έξοδο από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και funds, ήταν ενημερωμένοι πλήρως για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, γνωρίζοντας αρκετές λεπτομέρειες, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ή ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγες, και το όνομα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, όταν η συζήτηση έφτανε στο θέμα της σταθερότητας.

Έτσι ενώ η συζήτηση παλιότερα περιστρέφονταν, όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, γύρω από το αν η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει, σήμερα η κουβέντα αφορούσε τις γενικότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και τον αντίκτυπο που έχουν.

Η αλλαγή στάσης οφείλεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην πρωτόγνωρη σταθερότητα που υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, η οποία επετεύχθη μέσα από την απαίτηση της κοινωνίας να βγει η χώρα από την επιτήρηση της τρόικας και να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η έστω και ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από 5,5 χρόνια και η αντίστοιχη μείωση της ανεργίας, στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από τις αγορές στο σχεδιασμό που κάνουν, καθώς εκτιμάται ότι για πρώτη φορά το χρέος δεν αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέτρο κρίσης.

Στην προσπάθεια για ενίσχυση της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας, όπως ξεκαθάριζαν οι κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή δεν έχουν θέση οι κάλπες. «Οι εκλογές είναι εναντίον του να βγει η Ελλαδα από την κρίση», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα εξέφραζαν την απορία τους για την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεχώς, με άλλη αιτία κάθε φορά, πρόωρες κάλπες. Αφού απέτυχε με τις καταλήψεις, η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις συλληψεις έρχεται και ταυτίζεται με τις εκλογές που ζητά η Χρυσή Αυγή, σημείωναν χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας το ερώτημα, αν είναι τώρα που η χώρα τελειώνει με την τρόικα, είναι η ενδεδειγμένη στιγμή να επιδιώκεις πρόωρες κάλπες.

Παράλληλα είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχιστεί η επιχείρηση «νόμος και τάξη», με συστηματική πάταξη της παρανομίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου η πολιτεία να μπορέσει να αποκαταστήσει το κύρος της.

Εκτός από την εκρίζωση του νεοναζισμού, με την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Χρυσής Αυγής, η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, μαζί με την αντιμετώπιση της ανεργίας, αποτελούν για την κυβέρνηση τους βασικούς τρόπους για να μπει  τέλος στην τιμωρητική ψήφο που οδήγησε τους ψηφοφόρους στο συγκεκριμένο μόρφωμα. 

Επαφές του πρωθυπουργού με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων

Με τους εκπροσώπους 21 μεγάλων επιχειρήσεων εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο και πανίσχυρων επενδυτικών funds που διαχειρίζονται assets δισεκατομμυρίων δολλαρίων, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση της τρόικας και την επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2014.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά το breakfast και την ομιλία που είχε με τα μέλη του πανίσχυρου American Jewish Committee, συναντήθηκε στο κτίριο της JP Morgan στο Manhattan,με τους CEO των εταιριών:

JP Morgan, με τον επικεφαλής Joyce Chang
Blue Crest Capital με τον υπεύθυνο Nick Riley
Eagle Vale Partners που έχει θέση και στο ελληνικό χρηματηστήριο κατέχοντας ποσοστό της ΔΕΗ, με τον συνιδρυτή Marc Mezvinsky, σύζυγο της Chelsea Clinton
Emso Partners (Citigroup) με τον Ihor Rakowsky
Fidelity με τον Portfolio Manager John Carlson
King Street Capital (διαχειρίζεται 20δισ. $) με τον ιδρυτή της Brian Hickings
Lazard Asset Management που είναι και σύμβουλος ιδιωτικοπιήσεων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό, με την υπεύθυνη Denise Simon
Norges Bank Investment Management, το συντηρητικό νορβηγικό fund που διαχειρίζεται 4,6 τρισ. κορώνες από τα νορβηγικά πετρέλαια, με τον Senior Portfolio Manager Knut Langholm
NWY Management, διαχειρίζεται κεφάλαια 3,9 δισ. $, με τον Ινδό υπεύθυνο Hari Hariharan
Oppenheimer Funds, εταιρία επενδύσεων από το 1959, με την Senior Vice President and Portfolio Manager Sara Zervos
QFR Capital, με τον ιδρυτή της Jose Daza
Wellington Management που διαχειρίζεται 774 δισ. σε 50 χώρες, με τον επικεφαλής James Valone
BTG Pactual, με τον πρόεδρό της David Martin.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς είχε γευμα εργασίας με τους εκπροσώπους των κολοσσών:

Goldman Sachs, με τον Chairman Lloyd Blankfein
Canyon Capital που διαχειρίζεται assets 19 δισ. $, με τον επικεφαλης Joshua Friedman
Centerbridge με τον Mark Gallogly
BIC με τον φιλλεληνα ιδρυτή της, Γάλλο Bruno Bic, που διπλασίασε προ εξαμήνου τις επενδύσεις στη χώρα μας
Blackrock που διαχιερίζεται 3,72 τρισ. $, με τον πρόεδρο και CEO της, Larry Fink
Polson, με τον John Polson που διαχειρίζεται σήμερα 18 δισ. και έχει μπει με 5% σε Alpha Τράπεζα και Πειραιώς
Thomson Reuters με τον πρόεδρο του μιντιακού κολοσσού James Smith
Highbridge, που διαχειρίζεται 29 δισ. $, με τον Scott Kapnick

Παράλληλα το μεσημέρι της Πέμπτης, επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον,ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις εταιρίες:

Dow Chemical
Honeywell
MasterCard
Time Warner
Mcgraw Hill (εκδοτικός κολοσσός)
Johnson & Johnson
IBM
AT&T (τηλεπικοινωνίες)
ADM (κατασκευαστής μικροεπεξεργαστών).