Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ένα ερώτημα κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

«Με τη δεξιά ή με το κέντρο;» διερωτώνται πολλοί. Οπαδοί και εκφραστές της σκλρής Δεξιάς διαμηνύουν, μέσω τρίτων, στον Αντώνη Σαμαρά, ότι η δύναμη και η ψυχή της ΝΔ βρίσκονται στα πλατιά στρώματα των κοινωνικά παραγκωνισμένων Ελλήνων και όχι στον χώρο του Κέντρου.

Βουλευτές και κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι σταδιακά θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να οριοθετήσει εκ νέου τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ και να χαράξει νέα στρατηγική στον χώρο της «πατριωτικής ή εθνικιστικής Δεξιάς».

Συμφέρει μια τέτοια κίνηση τον πρωθυπουργό; Πολλοί λένε πως όχι. «Ο Σαμαράς έχει την ευκαιρία να ηγηθεί ενός πανδημοκρατικού μετώπου με στήριξη πολλών κεντρώων» λέει στενός του συνεργάτης και τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που βάζει τη σφραγίδα του και τελειώνει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Δύο πτέρυγες παρατάσσονται στη νέα μάχη που ξεκινάει στη ΝΔ με αφορμή τις εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που επιμένουν ότι η ΝΔ πρέπει να στρίψει προς το κέντρο και να μην ακούσει τις σειρήνες για δεξιά στροφή. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι η ΝΔ έχει χάσει σημαντικές δυνάμεις προς τα δεξιά και άρα οφείλει να κινηθεί πιο συντηρητικά.