Με αισθητή την απουσία των μηχανοκίνητων μονάδων, ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 53η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και πλήθους κόσμου.

Για πρώτη φορά, η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς μηχανοκίνητα τμήματα, λόγω των περικοπών που επιτάσσει η οικονομική κρίση που βιώνει και η Κύπρος με δραμτικό τρόπο.

Έτσι παρέλασαν μόνο πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Ωστόσο παρέλασε γιια πρώτη φορά τμήμα του συγκροτήματος μάχης της Ενωμένης Ευρώπης, Χέλμπρουκ, στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία , η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Στο χώρο της παρέλασης πέταξαν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παρέλαση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η 53η επέτειος της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να βρίσκει την πατρίδα μας με δύο βασικά πληγές, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος και της οικονομικής κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας.

Αυτό, όμως», ανέφερε, «ατσαλώνει τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι έτσι ώστε όχι μόνο να προασπίσουμε αυτά που παραλάβαμε αλλά, ταυτόχρονα, με μια συμφωνία που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα την απελευθερώνει και θα την επανενώνει, θα ξαναβρούμε σε όλη την επικράτεια, αρχές και αξίες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών».

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους έχοντες το πρόσταγμα της παρέλασης, διαβεβαίωσε πως κύρια μέριμνα της κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση.

Εύχομαι σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό δύναμη, κουράγιο, πείσμα και χρόνια πολλά», κατέληξε.

Γ. Κοκ.