Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ενώ η κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία παραμένει ενώ και στην Αυστρία οι σχετικοί νικητές των εκλογών ήταν οι ευρωσκεπτικιστές, ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαγνώσει τις προθέσεις του Ταμείου έναντι του ελληνικού προγράμματος και, κυρίως, έναντι όσων πρέπει να συζητηθούν, δηλαδή από το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το... «κούρεμα» του χρέους ή όποια άλλη εκδοχή ελάφρυνσης αποφασιστεί.

Μετά από μία μακρά αλλά απολύτως αναγκαία, καθώς διασφάλισε τον μείζονα στόχο της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη περίοδο πλήρους συμπόρευσης με τη γερμανική πολιτική, ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι σε αυτή την τελική διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα επιδιώξει να κινητοποιήσει κάθε πόλο ισχύος που μπορεί να επηρεάσει θετικά τα ελληνικά πράγματα. Έτσι, μετά τις συναντήσεις με Μπαρόζο, Ρομπάι και Σούλτς, έφτασε πλέον και η ώρα του ΔΝΤ.

Η συνάντηση Σαμαρά - Λαγκαρντ είναι άτυπη ενώ ήδη οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι θα αποφευχθούν οι όποιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να προβληματίσουν τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς προσδοκά στην επαναβεβαίωση της στάσης της Ουάσιγκτον υπέρ της ανάγκης κουρέματος του ελληνικού χρέους αλλά και της ενεργοποιήσεις μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας που βρίσκεται σε συνεχή ύφεση εδώ και χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είναι όλες σχεδόν οι δημόσιες τοποθετήσεις του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα αλλά και η διπλωματική αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, στις αρχές Αυγούστου.

Μόνο βέβαια είναι ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να μην παράσχει την ελάχιστη αφορμή προκειμένου να αναβληθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την απόφασή του για την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων - προαπαιτούμενων τόσο για την επικείμενη δόση του ενός δισεκατομμυρίου όσο και γι αυτή του Νοεμβρίου, ύψους 2,6 δισ ευρώ.

Παρόντος και του κ. Ποουλ Τόμσεν, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συζητήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου, κυρίως όμως επί τάπητος θα τεθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2014 και θα δείξουν αν θα απαιτηθούν και τί μορφή θα έχουν τα νέα μέτρα για τον επόμενο χρόνο.