Στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα»,  κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ενώ παρέστη και  στην τελετή της ανάρτησης του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου. Το πρωί ο Έλληνας υπουργός παραβρέθηκε και στην στρατιωτική παρέλαση της Λευκωσίας στα πλαίσια του ερτασμού της Ανεξερτησίας της Κύπρου.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων.

 Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Λευτέρη Χριστοφόρου, τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. Μάριο Κάρογιαν, τους εκπροσώπους της ΕΔΕΚ κ.κ. Γιώργο Βαρνάβα και Μαρίνο Ζησόπουλο, τον εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Μετά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι εξελίξεις ανέδειξαν και έφεραν στην επιφάνεια τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα. Πάντοτε είμαστε υπέρμαχοι κάθε προσπάθειας που αποβλέπει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Τώρα που η γειτονιά μας -και αναφέρομαι στην Ανατολική Μεσόγειο- διέρχεται επίσης μια βαθειά κρίση με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, όλοι αντιλαμβανόμαστε και πρέπει να το κάνουμε σημαία στη σχέση μας με την Ευρώπη και με ολόκληρο τον κόσμο, το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Κύπρου».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η Κύπρος να διαδραματίσει αυτή τη σημαντική αποστολή, θα πρέπει να ξαναβρεί την ενότητα και την ακεραιότητά της. Επανέλαβε την ευχή του χρόνου να γιορταστεί η Ανεξαρτησία της Κύπρου σε ολόκληρο το νησί.

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει το παράδειγμα για αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία, για συνεννόηση ανάμεσα στις δύο Κοινότητες και αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας σκοπός, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως, στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».