Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, παντά με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από την Ουάσιγκτον, μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο πολιτικό θέμα που δημιουργείται από την οικονομική κρίση καθώς ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σιγά - σιγά, οι δύο περιπτώσεις, της Χρυσής Αυγής, από τη μία λκαι της ακραίας αντιπολίτευσης, από την άλλη που ζητά την έξοδο από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ συρρικνώνονται», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, το ραντεβού ήταν πολύ καλό. Βγήκε ανακοίνωση από την πλευρά της κυρίας Λαγκάρντ.

Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η Ε.Ε. θα βοηθήσει την χώρα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο να μην βιαστούμε για την λύση είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης», σημείωσε.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, όμως το καράβι στρίβει τώρα», είπε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ελπίδα στους ανθρώπους.

«Πρέπει να πετύχουμε μικρές νίκες, αν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας οτι «αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και στις δυνατότητες συνεργασίας με την Κυπρο και το Ισραηλ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όταν θα εξελιχθεί η παραγωγή του αερίου οι τρεις χώρες μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τα επόμενα 30 χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο. Η Ευρώπη, η Αμερική, η Κύπρος και το Ισραήλ επιθυμούν να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτό σημαντικό ρόλο και παράλληλα να δώσει ελπίδα στους πολίτες των χωρών της περιοχής», κατεληξε ο πρωθυπουργος.