Απορρίπτει η ΝΔ την πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας ότι συνιστά "επικοινωνιακό τέχνασμα και αναζήτηση συνενόχων" και αντιπροτείνει διάλογο στην Βουλή όπως προβλέπεται από το νόμο για την Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι η ΝΔ ψήφισε το νόμο για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» (Ν. 3871/2010) που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη σύνταξης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Προσθέτει ότι ο νόμος προβλέπει ότι «το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή -το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου- η οποία “επισκοπεί, συζητεί και το ψηφίζει”.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση, οφείλει να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι "την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων". Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων είναι σοβαρή υπόθεση ωστόσο "η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής και της λειτουργίας της, δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων, πρόσθετων μέτρων".

Στην ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, «τορπίλιζε» το διάλογο και καταψήφιζε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που περιείχαν διαρθρωτικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες υιοθετεί σήμερα, ενώ προεκλογικά έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση, ότι "αγνοεί την έννοια του διαλόγου και σήμερα δήθεν τον επιδιώκει αφού πρώτα μετέτρεψε με πράξεις και παραλείψεις της, ένα πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, κοινό στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, σε κρίση δανεισμού και εν συνεχεία κατέφυγε σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει την προσφυγή στο ΔΝΤ, που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής, πριν και μετά τις εκλογές, επιλογή της. Υποστηρίζει ακόμη ότι η " η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομική της πολιτική και ότι η 3η Αναθεώρηση του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδά της". Καταλήγει ότι "η Κυβέρνηση, προ των αδιεξόδων της πολιτικής της, δεν προσπαθεί να συζητήσει υπεύθυνα με τις πολιτικές δυνάμεις. Επιχειρεί μόνο να τις καταστήσει συνένοχες".