Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Διαστάσεις, εντός της Νέας Δημοκρατίας πλέον, λαμβάνει η υπόθεση με τις αιχμηρές δηλώσεις του Φάηλου Κρανιδιώτη, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε ως εθνικιστής και αρνήθηκε να επιτεθεί στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής (σ.σ. τώρα που είναι σε αδυναμία) «κρατώντας τη "σφαίρα"», όπως είπε, για τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή την Αριστερά.

Πέραν της δριμείας αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού, προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αναβιώνοντας εικόνες από τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Αντ. Σαμαρά όταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης αποκήρυττε τους «μεσαιοχωρίτες» και έκανε λόγο για «ντιντήδες» πολιτικούς.

Η συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η Ν.Δ., αν δηλαδή θα πρέπει να εκφράσει το χώρο του κοινωνικού κέντρου ή αν αντιθέτως θα πρέπει να επιδιώξει τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που κινήθηκαν προς τους ΑΝΕΛ και τη Χρ. Αυγή, ουδέποτε έκλεισε στο εσωτερικό της ΝΔ.

Άλλωστε, στο κόμμα συνυπάρχουν οι «μεσαιοχωρίτες» του καραμανλισμού, οι «φιλελεύθεροι» αλλά και οι πιο παραδοσιακοί δεξιοί με ισχυρή αναφορά στη θρησκεία, την πατρίδα κ.ο.κ. Αυτή η πολιτική διελκυστίνδα αναζωπυρώθηκε τους προηγούμενους μήνες, όταν η Συγγρού έβλεπε τη δημοσκοπική άνοδο της Χ.Α, και πλεον διεξάγεται ανοικτά μετά τις κινήσεις της δικαιοσύνης για εξάρθρωση της Οργάνωσης Μιχαλολιάκου.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης είναι, εμφανώς, υπέρ της τακτικής προσέγγισης των ψηφοφόρων της Χ.Α. Κάτι που απέδειξε, συνομιλώντας λίγα 24ώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα, με τον Ηλ. Κασιδιάρη σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών του.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε χθες – στα τηλεοπτικά παράθυρα του Σκάι παρόντος και του Τάκη Χατζή – την ίδια αντίληψη έχουν και στελέχη όπως οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Τάκης Μπαλτάκος. Ο κ. Λαζαρίδης, υπενθυμίζεται, είχε πυροδοτήσει τη θεωρία των δύο άκρων, την επομένη της δολοφονίας Φύσσα.

Αυτή, ωστόσο, είναι μόνον η μία πλευρά. Σειρά στελεχών διατυπώνουν πολύ πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις τόσο στο εσωτερικό του Μαξίμου (π.χ. Δ. Σταμάτης) όσο, φυσικά, και στο εσωτερικό του κόμματος. Η χθεσινή διαρροή της Συγγρού δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με αυτή, ο Γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος κάλεσε τον Φαήλο Κρανιδιώτη στα γραφεία και του τόνισε ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος.

Ο κ. Κρανιδιώτης φέρεται να απάντησε ότι οι θέσεις του παρερμηνεύτηκαν και αναγνώρισε ότι, λόγω και των social media, ενδεχομένως είπε και «μία κουβέντα παραπάνω». Πάντως, στην τηλεοπτική του εμφάνιση που ακολούθησε δεν έδειξε διάθεση αναδίπλωσης, καθιστώντας σαφές ότι εμμένει στη θέση περί της ανάγκης προσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων της Χ.Α. ενώ αρνήθηκε ότι είχε επικοινωνία, πολύ περισσότερο ότι του έγιναν παρατηρήσεις από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Στον αντίποδα, πολλά στελέχη θεωρούν ότι η συγκυρία αντιμετώπισης της Χ.Α. και αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδανική προκειμένου η Ν.Δ. να επιχειρήσει να εκπροσωπήσει μία μεγάλη μάζα μετριοπαθών ψηφοφόρων, υπενθυμίζοντας ότι όποτε το πέτυχε αυτό, το κόμμα κατέγραψε μεγάλες νίκες.

Το μπρα ντε φερ αυτό αναμένεται να συνεχιστεί ενώ είναι σαφές ότι τον τελικό τόνο θα δώσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς καθώς είναι σαφές ότι η γραμμή «και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» δεν μοιάζει πειστική. Ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος.