Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον αγιασμό, μία προς μία οι κατά τόπους διοικήσεις των ΚΤΕΛ ανακοίνωναν τις συμφωνίες τους με τις Περιφέρειες για καταβολή των οφειλομένων και διαβεβαιώναν ότι η μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία τους θα κυλήσει ομαλά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Δεν πέρασαν καλά -καλά είκοσι ημέρες και τα προβλήματα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.

Και αυτή τη φορά είναι τόσο σοβαρά που «έβγαλαν» γονείς και μαθητές στους δρόμους.

Θεσσαλονίκη

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για 6.000 μαθητές απομακρυσμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, που παραμένουν χωρίς σχολικά λεωφορεία από την αρχή του σχολικού έτους.

Το πρωί της Πέμπτης εκατοντάδες γονείς και παιδιά από τους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας- Χορτιάτη, Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών και άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που φεύγουν από την εργασία τους για να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Σε ορισμένες περιοχές οι δρόμοι είναι δύσβατοι και τίθεται θέμα ασφάλειας, αφού τα παιδιά μεταφέρονται με αγροτικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων.

Στο δήμο Θέρμης και σε άλλες περιοχές, με αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους το τελευταίο τριήμερο.

Θήβα

Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης από και προς τα σχολεία τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές από τον δήμο της Θήβας.

Για τις εντός της πόλης μετακινήσεις δεν υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια, αναγκάζοντας έτσι τα παιδιά να πληρώνουν το αντίτιμο. Τα μαθητικά δρομολόγια ισχύουν μόνο για τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Να σημειωθεί ότι δρομολόγια δεν εκτελούνται επίσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πελοπόννησος

Σε αναστολή των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών προχώρησαν τα ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και Αργολίδας, καθώς ζητούν την αποπληρωμή δεδουλευμένων.

Στη Μεσσηνία ανεστάλησαν επ’ αόριστον από το πρωί της Πέμπτης τα μαθητικά δρομολόγια σε όλο τον νόμο, τόσο των λεωφορείων όσο και των μισθωμένων ταξί.

Βασικό αίτημα του ΚΤΕΛ είναι να πληρωθούν δεδουλευμένα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να υποστεί μείωση 10%, την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη.

Το ΚΤΕΛ Αργολίδας συνεχίζει την αναστολή του μεταφορικού έργου των μαθητών στον νομό, με το ίδιο αίτημα. Διεκδικεί να εγκρίνει η υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Αργολίδας την πληρωμή δεδουλευμένων, χωρίς παρακράτηση.

Στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων, οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, όταν υπάρχει τακτικό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ προς τη Δάφνη όπου βρίσκεται το σχολείο. Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς με μια οργισμένη επιστολή κρούει στον περιφερειάρχη τον κώδωνα του κινδύνου: «Κύριε Περιφερειάρχα, για το άμεσο, αυριανό, ξεκίνημα της μεταφοράς των μαθητών στο Δήμο Καλαβρύτων, δεν υπάρχει, κανένας απολύτως, λόγος καθυστέρησης. Ο νόμος (άρθρο 100 παρ. 1 ν. 4182/2013) το προβλέπει και δεν το εξαρτά από τις άλλες (προβληματικές;) συμβάσεις που είχε συνάψει η Νομαρχία, η Περιφέρεια ή άλλοι δήμοι. Για οποιαδήποτε, περαιτέρω καθυστέρηση, στην ΑΜΕΣΗ έναρξη της μεταφοράς των μαθητών, στο Δήμο Καλαβρύτων, φέρετε ακέραια την ευθύνη και σε εσάς θα παραπέμπω, πλέον, τους αγανακτισμένους και οργισμένους γονείς».

Σέρρες

Την κατάληψη των σχολείων τους αποφάσισαν την Τετάρτη οι μαθητές 13 γυμνασίων και λυκείων του νομού Σερρών, αντιδρώντας στην απόφαση του ΚΤΕΛ Σερρών να αναστείλει τα μαθητικά δρομολόγια λόγω του «ασαφούς», όπως το καταγγέλλει η διοίκηση του ΚΤΕΛ, πλαισίου οικονομικών απολαβών των λεωφορειούχων.

Σύμφωνοι με τις κινητοποιήσεις των μαθητών εμφανίζονται και οι γονείς τους, που είναι αναγκασμένοι να «πληρώσουν το μάρμαρο» καθώς υποχρεούνται πλέον να φροντίσουν για τη μεταφορά των παιδιών τους, διανύοντας καθημερινά με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους πολλά χιλιόμετρα.

Η Διοίκηση του ΚΤΕΛ Σερρών, πάντως φέρεται αποφασισμένη να παρατείνει την αναστολή των μαθητικών δρομολογίων όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία αναφέρει: «Εν όψει του ότι γίνεται, επί δέκα εργάσιμες ημέρες από την εταιρία μας, η μεταφορά των μαθητών, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ποιοι είναι οι μαθητές που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες που να διασφαλίζουν τη δυνατότητα της εταιρίας μας να πληρωθεί, είμαστε πλέον αναγκασμένοι και βάσει ομόφωνης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας μας, να σταματήσουμε τη μεταφορά των μαθητών, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013».

Πάντως το μεσημέρι της Κυριακής οι δήμαρχοι του νομού συναντήθηκαν εκτάκτως και ζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, από τον Περιφερειάρχη να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.