Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αμηχανία προκάλεσε στα κυβερνητικά γραφεία η είδηση της μη προφυλάκισης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, Γ. Μίχου και Ηλ. Παναγιώταρου, κίνηση σε προφανή αναντιστοιχία με το κλίμα που επικράτησε το πρωί του Σαββάτου αλλά και των στοιχείων που, φέρονται να είχαν στη διάθεσή τους οι δικαστικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι η κράτηση Λαγού, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο δημιουργεί, ενδεχομένως, προϋποθέσεις προφυλάκισης για τον αρχηγό της Οργάνωσης, η μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών αντιμετωπίστηκε ως... πισωγύρισμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρ. Αυγής.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν προς το newpost πώς εξαρχής τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη.

«Η εμπιστοσύνη αυτή, προφανώς, δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ισχύει απολύτως», προσέθεταν, εξηγώντας ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου Καστανίδη, οι προϋποθέσεις προφυλάκισης αυστηροποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή» και το γεγονός ότι παρά την αρχική θεσμική στάση που υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς («δικαιοσύνη, ομαλότητα, όχι εκλογές», είχε αναφέρει το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου), εν συνεχεία τόσο με δηλώσεις όσο και με διαρροές επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί κλίμα «νίκης» επί της Χρυσής Αυγής και, μάλιστα, άρχισαν να εξυφαίνονται και σενάρια για τις επόμενες κινήσεις πάταξης της παραβατικότητας, αυτή τη φορά με στόχο τους ακραίους της Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη – ενώ βέβαια αναμένεται η ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι Μιχαλολιάκος και Παππάς – αποτελεί αρνητική εξέλιξη τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων για την κυβέρνηση.

Ήδη, άλλωστε, ο Ηλ. Κασιδιάρης, εξερχόμενος από τα δικαστήρια Ευελπίδων, έδωσε στίγμα των προθέσεών του καθυβρίζοντας και κτυπώντας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Η κυβέρνηση αναμένει, σε πρώτη φάση, ένα υψηλών τόνων σόου από την πλευρά των στελεχών της Χρ. Αυγής που θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τη μη προφυλάκιση ως... αθώωσή τους. Κάτι που βέβαια απέχει από την πραγματικότητα.