Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Damage control μετά το πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα που προκάλεσε η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή για τη μη προφυλάκιση των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η χθεσινή εξέλιξη πυροδότησε πολλές συζητήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης από την κυβέρνηση αλλά και για τα πρόσωπα που φέρεται να είχαν διαβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα ακλόνητα στοιχεία που έδεναν τους χρυσαυγίτες. Παράλληλα, είχε άμεση επίδραση και στο δημόσιο λόγο του ίδιου του κ. Σαμαρά, που πληροφορήθηκε τα... καθέκαστα λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ώρα ανατολικής ακτής.

Ο Πρωθυπουργός που το βράδυ της Τρίτης, μέσω του Peterson Institute, είχε κάνει λόγο για συντριβή της Χρ. Αυγής και είχε προσθέσει ότι «ο αρχηγός της οργάνωσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή», χθες αναγκάστηκε σε μία... διόρθωση πορείας με στόχο να διασωθεί το πολιτικό μομέντουμ που είχε αποκτήσει η κυβέρνηση μετά την επιχείρηση σοκ και δέος του περασμένου Σαββάτου.

«Στην Ελλάδα οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι πλέον υπόλογοι και υπόδικοι και κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα και η εικόνα σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή πριν από δύο εβδομάδες» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και προσέθεσε:

«Όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και όσοι παραβιάζουν το νόμο, αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. Όλα γίνονται με βάση το νόμο και η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και αυτό σημαίνει δημοκρατική ομαλότητα».

Η αγωνία για Μιχαλολιάκο και τα... καρφιά

Παρά την προσπάθεια αποστασιοποίησης από τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χτες την αγωνία τους για την ποινική μεταχείριση που θα είχε ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος καθώς αναγνώριζαν ότι ενδεχόμενη απελευθέρωσή του, έστω με περιοριστικούς όρους, θα συνιστούσε δεύτερο βαρύ πλήγμα.

Όλοι, άλλωστε, κατανοούν ότι ακόμη κι αν η μη προφυλάκιση δεν συνιστά... αθώωση όπως επιχειρούν να παραπλανήσουν οι της Χρυσής Αυγής, στο παιχνίδι των εντυπώσεων η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που επίσημα κυβερνητικά χείλη αντιμετώπισαν τις αρχικές συλλήψεις ως... καταδίκες.

Αντίστοιχη ένταση υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ. με βολές εκατέρωθεν για το ποιός εν τέλει ευθύνεται για την εικόνα βεβαιότητας ως προς τη Χ.Α. που εξέπεμπε τις τελευταίες ημέρες η πλευρά του Μαξίμου.

Τα αλληλοκαρφώματα αφορούν φυσικά και την κλειστή ομάδα του Μαξίμου καθώς δεν ήταν το σύνολο των επιτελών σύμφωνοι για τους χειρισμούς που τελικά έγιναν. Οι περισσότεροι, πάντως, έδειχναν προς την πλευρά των Χαράλαμπου Αθανασίου, κατά κύριο λόγο, και Νίκου Δένδια, δευτερευόντως, αναγκάζοντας τον Αντ. Σαμαρά να στείλει σαφές μήνυμα, μέσω των συνεργατών του, ότι οι δύο υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του.

Τα σενάρια, πάντως, που κυκλοφόρησαν περί επικείμενων παραιτήσεων δεν είχαν, εξαρχής, βάση καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μετέτρεπε, αμέσως, τους δικαστικούς χειρισμούς περί τη Χρυσή Αυγή σε μείζονα κυβερνητική κρίση. Τούτο, πάντως, δεν σημαίνει ότι οι ευθύνες για τον πολιτικό χειρισμό δεν θα αποδοθούν. Εν ευθέτω χρόνο...