Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Επικαλούμενος την παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος της Aριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας στους δημοσιογράφους στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Βρυξέλλες.

«Δεν είναι η ώρα να σας απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, για τα οποία θα ασχοληθούν συλλογικά όργανα. Διότι, εμείς στην Αριστερά λειτουργούμε μέσα  από συλλογικές διαδικασίες και παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις» πρόσθεσε ακόμα.

Την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ενθέρμως για άλλη μια φορά η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της αριστεράς Γ. Τσιμερ λέγοντας ότι «θεωρώ πάρα πολύ ωραίο, καταπληκτικό, το να έχουμε στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα, έναν πολιτικό, Ευρωπαίο, να τεθεί επικεφαλής της προτάσεως της Ευρωπαϊκή Αριστεράς. Αυτό το λέω ως ιδιώτης, γιατί δεν μπορώ, να εκπροσωπήσω κόμματα, τα οποία δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Αναφερόμενος στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι αναγκασμένη η Ευρωπαϊκή Ηγεσία, να πάρει αποφάσεις ή αλλιώς θα βρεθούμε πολύ γρήγορα, μπροστά σε αδιέξοδα που θα αφορούν το ίδιο το μέλλον και την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης.

Εκτιμώ ότι, πολύ σύντομα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση με αφορμή το Ελληνικό πρόβλημα, την πλήρη αστοχία του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά θα ανοίξει και διότι, και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας του Νότου, έχουμε και κοινωνική κρίση και πολιτική κρίση και οικονομικά αδιέξοδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στα σενάρια των πρόωρων εκλογών σε σχέση με την ελληνική προεδρεία λέγοντας «πρέπει να σας πω ότι, δεν περιμένουμε πολλά από την ελληνική προεδρεία. Δεν περιμένουμε πολλά, δεδομένου ότι, η Ελληνική κυβέρνηση, έρχεται απροετοίμαστη για ένα σημαντικό γεγονός, αρκούμενη στη δικαιολογία ότι, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι Προεδρίες των χωρών δεν παίζουν και τόσο πολύ σημαντικό ρόλο.

Εμείς παρόλα αυτά, είμαστε προετοιμασμένοι. Διότι, όπως γνωρίζετε, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή. Και ανά πάσα στιγμή, εμείς το διεκδικούμε άλλωστε, μπορεί να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές. Και έχουμε εξετάσει και έχουμε δουλέψει, στο ενδεχόμενο η Ελληνική Προεδρία, να γίνει με μια κυβέρνηση στην Αριστεράς στην Ελλάδα. Και έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε εάν συμβεί, να είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, που δεν θα χάσουμε. Θα αδράξουμε την ευκαιρία ώστε, να θέσουμε πραγματικά διλήμματα και πραγματικά προβλήματα που αφορούν, τη βιωσιμότητα, την προοπτική, το μέλλον της Ευρώπης και των λαών».