current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση06:15

Σαμαράς: «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και η Δημοκρατία κάνει τη δουλειά της»

Παρέμβαση για τη Χρυσή Αυγή, έκανε από την Washington, ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Δικαιοσύνη λειτουργεί και η Δημοκρατία κάνει τη δουλειά της». Η δήλωση του κ. Σαμαρά, έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ο οποίος τον συνεχάρη για την προπάθεια να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό φαινόμενο.

Δημοσίευση 06:15’
αρθρο-newpost

Παρέμβαση για τη Χρυσή Αυγή, έκανε από την Washington, ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Δικαιοσύνη λειτουργεί και η Δημοκρατία κάνει τη δουλειά της». Η δήλωση του κ. Σαμαρά, έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ο οποίος τον συνεχάρη για την προπάθεια να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό φαινόμενο.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Παρέμβαση για τη Χρυσή Αυγή, έκανε από την Washington, ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Δικαιοσύνη λειτουργεί και η Δημοκρατία κάνει τη δουλειά της». Η δήλωση του κ. Σαμαρά, έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον συνεχάρη για την προπάθεια να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό φαινόμενο.

«Στην Ελλάδα οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής, είναι πλέον υπόλογοι και υπόδικοι και κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα και η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή πριν από δύο εβδομάδες. Είμαστε Δημοκρατία και η Δημοκρατία μας λειτουργεί και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», σημέιωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε με σαφή τρόπο πως «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και όσοι παραβιάζουν το νόμο, αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. Όλα γίνονται με βάση το νόμο και η Δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει Δημοκρατική νομιμότητα, αυτό σημαίνει Δημοκρατική ομαλότητα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, γνωστού για τις φιλλεληνικές θέσεις του είχε διάρκεια μίας ώρας και έγινε σε πάρα πολύ καλο κλίμα, όπως αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Μάλιστα οι δύο άντρες τα είπαν και κατ΄ιδίαν, χωρίς τους στενούς τους συνεργάτες, για περίπου ένα τέταρτο.

«Ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πολύτιμου εταίρου στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική εως τα Δυτικά Βαλκάνια» επισημαίνει χαρακτηριστικά η αμερικανική πλευρά.

Μάλιστα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται η υπόσχεση του κ. Μπάιντεν, να συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται ότι «ο Αντιπρόεδρος επαίνεσε τον Πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή του να προχωρήσει, στις σκληρές, αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρει την Ελλάδα σε σταθερή δημοσιονομική τροχιά, καθώς ήδη έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος».

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται πια στο δρόμο της σταθερότητας, θεωρείται και προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή που βρίσκεται. Αυτό εισπράξαμε εδώ και αυτό ενισχύουμε εδώ με τις επαφές που έχουμε με την αμερικανική ηγεσία και τα μέλη της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας».

Στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

* ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των οικονομικών εξελίξεων, στις θυσίες, αλλά και στα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα (π.χ. στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος), στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις τράπεζες και γενικά σε ότι έχει να κάνει με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος

* συζητήθηκαν οι επενδύσεις, σε συνέχεια της επαφής με τον πρόεδρο Ομπάμα, αυτή τη φορά σε πιο πρακτικό επίπεδο, με τη γραμματέα εμπορίου της αμερικανικής κυβέρνησης Penny Pritzker, να σχεδιάζει να έρθει στην Ελλάδα με ομάδα αμερικανών επιχειρηματιών, για επενδύσεις.

* έγινε συζήτηση για τη λαθρομετανάστευση και για το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και συμφωνήθηκε μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών από την Ελλάδα, να μεταβεί στις ΗΠΑ, για ζητήματα ελέγχου και προστασίας συνόρων. Εκτός από την εκπαίδευση είναι πιθανό να υπάρξει και προμήθεια εξοπλισμού, ενώ ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια αναφορά που συνέταξε με τον Νίκο Δένδια, προκειμένου να υλοποιηθεί.

* στο τραπέζι τέθηκαν και τα ενεργειακά, καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των αμερικανών,ενώ την Τρίτη έχει προγραμματιστεί και το ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ.

* συζητήθηκαν θέματα διμερούς εμπορίου, με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι αμερικανοί στο Trade Agreement μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ οι δύο άντρες έβαλαν μπροστά και τη δυνατότητα συνέργειας αμερικανικών με ελληνικές επιχειρήσεις.

* έγινε συζήτηση και για το Κυπριακό, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τη συμφιλίωση στην Κύπρο.

Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Καπιτώλιο με μέλη της Γερουσίας, όπου στην αρχή συμμετείχαν και οι επικεφαλής τους, Γερουσιαστές Reid και McConnell, οι οποίοι στη συνέχεια έφυγαν για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με το shut down της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η συζήτηση συνεχίστηκε υπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Γερουσιαστή Robert Menendez, με την παρουσία γερουσιαστών όπως του John McCain, του Jack Reed, που είναι μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, του Dick Durbin, επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας Δημοκρατικών στη Γερουσία (Majority Whip) και άλλων ισχυρών προσωπικοτήτων.

Μάλιστα ο κ. Menendez εξέδωσε και ανακοίνωση όπου ανέφερε πως «ο Πρωθυπουργός Σαμαράς επιδεικνύει συνεχή ηγετική ικανότητα σε δύσκολους καιρούς» προσθέτοντας ότι η Γερουσία στέκεται «δίπλα στην Ελλάδα: τον σύμμαχο, εταίρο και καλό φίλο».

Επίσης ο πρωθυπουργός μετέβη και στο House of Representatives, την αμερικανική Βουλή, όπου συναντήθηκε με τους βουλευτές του Hellenic Caucus, που είναι και μέλη κρίσιμων επιτροπών:

1. Συμπρόεδρος caucus, ομογενής κ. Gus Bilirakis (R-Florida)

2. Συμπρόεδρος caucus, κυρία Carolyn Maloney (D-New York)

3. κ. Michael Grimm (R-New York), μέλος Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών

4. κ. Eliot Engel (D-New York), επικεφαλής μειοψηφίας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής

5. κ. Εd Royce (R-California) Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής

6. κ. Joseph Crowley (D-New York), μέλος Επιτροπής Ways and Means

7. κυρία Niki Tsongas (D-Massachusetts), μέλος Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων

8. κυρία Dina Titus (D-Nevada), μέλος Επιτροπής Υποδομών και Μεταφορών

9. κ. Frank Pallone (D-New Jersey), μέλος Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου

10. κυρία Ros-Lehtinen (R-Florida), πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

11. κ. George Holding (R-North Carolina) μέλος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

12. κυρία Grace Meng (D-New York), μέλος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

13. κ. Mario Diaz-Balart (R-Florida), μέλος Επιτροπής Κονδυλίων

14. κ. John Sarbanes (D-Maryland), μέλος Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου

15. κ. Mike Kelly (R-Pennsylvania), μέλος της Επιτροπής Ways and Means

16. κ. Bill Posey (R-Florida), μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών

17. κ. Chuck Fleischmann (R-Tennessee), μέλος της Επιτροπής Κονδυλίων

18. κ. Bill Pascrell (D-New Jersey), μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού

19. κ. Jan Schakowsky (D-Illinois), μέλος Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.


σχετικα αρθρα