"Αχτίδα ελπίδας" χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται το τελευταίο διάστημα από τους Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος σήμερα τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος της Κύπρου (ΕΔΕΚ) Γιαννάκη Ομήρου.

Το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν "να ξεκουμπιστεί η Τουρκία από την Κύπρο", σημείωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι, όπως είπε, προβάλλουν κυρίως πολιτικά, όχι τόσο οικονομικά αιτήματα, θεωρούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν τους προσέβαλε, ενώ τους σπρώχνει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με αποτέλεσμα να χάνεται το τουρκοκυπριακό στοιχείο. Μίλησε ακόμη για κοινό μέτωπο και κοινό αγώνα για να τερματισθεί η κατοχή.

"Φαίνεται ότι υπάρχει συνειδητοποίηση πλέον ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση της κηδεμονίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του εποικισμού που είναι θανάσιμος κίνδυνος για τους Τουρκοκύπριους, θα υπάρξει ημερομηνία λήξης για το τουρκοκυπριακό στοιχείο", επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν, σύμφωνα με την απογραφή, 124.000 και σήμερα είναι μόνο 75-80.000. "Υποτίθεται μάλιστα ότι η τουρκική εισβολή έγινε, όπως έλεγε ο Ετζεβίτ, για να σωθούν οι Τουρκοκύπριοι", δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ομήρου συμφώνησαν ότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θετική εξέλιξη, μη αναμενόμενη.