Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου


"Αχτίδα ελπίδας" χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται το τελευταίο διάστημα από τους Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος σήμερα τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος της Κύπρου (ΕΔΕΚ) Γιαννάκη Ομήρου.

Το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν "να ξεκουμπιστεί η Τουρκία από την Κύπρο", σημείωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι, όπως είπε, προβάλλουν κυρίως πολιτικά, όχι τόσο οικονομικά αιτήματα, θεωρούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν τους προσέβαλε, ενώ τους σπρώχνει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με αποτέλεσμα να χάνεται το τουρκοκυπριακό στοιχείο. Μίλησε ακόμη για κοινό μέτωπο και κοινό αγώνα για να τερματισθεί η κατοχή.

"Φαίνεται ότι υπάρχει συνειδητοποίηση πλέον ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση της κηδεμονίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του εποικισμού που είναι θανάσιμος κίνδυνος για τους Τουρκοκύπριους, θα υπάρξει ημερομηνία λήξης για το τουρκοκυπριακό στοιχείο", επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν, σύμφωνα με την απογραφή, 124.000 και σήμερα είναι μόνο 75-80.000. "Υποτίθεται μάλιστα ότι η τουρκική εισβολή έγινε, όπως έλεγε ο Ετζεβίτ, για να σωθούν οι Τουρκοκύπριοι", δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ομήρου συμφώνησαν ότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θετική εξέλιξη, μη αναμενόμενη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο