Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου της Αθήνας από τον οίκο Moody's και την ανακοίνωσε του Δήμου που έκανε λόγο για αδικαιολόγητη ενέργεια ο πρωην Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης κάνει λόγο για κακοδιαχείριση και για αυτοδιάψευση του κ. Καμίνη

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Μετά από 3 χρόνια συνεχούς λασπολογίας για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από τη δημοτική αρχή του Ν. Κακλαμάνη και αγνοώντας επιδεικτικά τις αξιολογήσεις του οίκου Moody’s για την περίοδο αυτή, αίφνης, με χθεσινό απολογητικό του δελτίο Τύπου, ο κ. Καμίνης αυτοδιαψεύδεται για τα όσα μέχρι και προχθές ισχυριζόταν. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τα στοιχεία αυτά είναι διεθνώς αποδεκτά και αναγνωρίσιμα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων έχει υιοθετήσει τα διεθνή οικονομικά πρότυπα του GFS 2001, σε πλήρη αντιστοιχία με την Γενική Κυβέρνηση, και είναι ο πρώτος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που το έπραξε». Σωστά… και μεταξύ άλλων αυτά χρησιμοποιεί ο οίκος Moody’s για την αξιολόγηση του δήμου».

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει επίσης πως κατά τη δημαρχία του έως και το 2009 η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου ήταν στην κατηγορία Α1 και μάλιστα με την εξής κριτική: «Στην κατηγορία Α1 διατηρείται η αξιολόγηση του Δήμου Αθηναίων. Η αξιολόγηση Α1 αντανακλά τις καλές και βελτιούμενες επιδόσεις στον προϋπολογισμό του δήμου, τον ήπιο δανεισμό και τα καλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, ενώ λαμβάνει υπόψη και την περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία και τις συνθήκες ρευστότητας». 

Στη συνέχεια παραθέτει τη δήλωση του κ. Καμίνη πριν από έξι μέρες όπου ανέφέρε «Το τελευταίο ετήσιο λογιστικό έλλειμμα που κληρονομήσαμε ήταν 3 εκατ., ενώ τώρα έχουμε επί δύο χρόνια πλεόνασμα, εξυπηρετούμε πλήρως τα δάνεια του δήμου». 

Τέλος αναφέρει τη χθεσινή ανακοίνωση του οίκου: «Η Αθήνα υποβαθμίζεται στην κατηγορία «C» από «Caa3». Η απόφαση ελήφθη από στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα πτώχευσης, στη σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης περί ποινών για μη καταβολή δεδουλευμένων τόκων, οι οποίοι προήλθαν από ανεξόφλητη πληρωμή, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για ένα δάνειο που έληγε το 2010. Η Αθήνα έλαβε πρόσφατα ένα επιπλέον δάνειο, 10ετούς διάρκειας, από μια άλλη κρατική τράπεζα, με στόχο να καλύψει μέρος των τόκων που έπρεπε να καταβάλλει στην ΑΤΕ, τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Η Αθήνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές δημοσιονομικού χαρακτήρα πιέσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση της χώρας και στη σκιά της αδυναμίας άντλησης ίδιων εσόδων»

Η ανακοίνωση του κ. Κακλαμανη καταλήγει: «Τα σχόλια περιττεύουν για οποιονδήποτε νοήμονα πολίτη».