Για την εξάπλωση του νεοναζιστικού φαινομένου στην Ελλάδα ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ανησυχία του για την εξάπλωση του νεοναζιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσή Αυγής στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελεί έναν κοινό κίνδυνο απέναντι στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε στον κ. Σουλτς  τις αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το φαινόμενο και «μια από τις βασικές αιτίες είναι οι σκληρές, αντι-λαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τα προγράμματα».
 
«Η κοινή ιστορία των λαών της Ευρώπης αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να ορθώσουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη του φασισμού, αλλά και πόσο επικίνδυνη και ανιστόρητη είναι η θεωρία που εξισώνει τα θύματα με τους θύτες, η θεωρία των δύο άκρων που το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, ακούγεται στη χώρα μας, στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
 
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις, καθώς, επίσης, και την ικανοποίησή του που θα υπάρξει σύντομα σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η επικίνδυνη αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.
 
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την οικονομία και για τα αδιέξοδα της λιτότητας στην Ευρώπη. Είπε ότι είμαστε αριστεροί πολιτικοί, έχοντας κάποιες διαφορές μεταξύ μας. Δεν ξέρω ποιος από τους δυο μας πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πρέπει να διορθωθεί και μάλιστα ριζικά η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα» τόνισε.
 
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση, ότι λύση δεν είναι να φορτώνεις με δάνεια, προκειμένου να αποπληρωθούν τα προηγούμενα, αλλά λύση είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας.
 
«Του έθεσα, λοιπόν, υπόψη το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και συμφωνήσαμε για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο της Κομισιόν στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε.
 
Τέλος, οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο κ. Σουλτς ανακοίνωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη σκέψη για τη δυνατότητα θεσμικού ελέγχου των 2/3 της τρόικα από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη σκέψη αυτή χαιρέτισε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως είπε «η τρόικα είναι ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση με βάση την ευρωπαϊκή Συνθήκη».