Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Mίνι ενδοπασοκική κρίση αλλά και παρέμβαση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε η  δημοσιοποίηση της αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιφέρει αλλαγές στην διαδικασία της "Διαύγειας". Αλλαγές που ενδεχομένως να προκαλούσαν ακόμη και "χαλάρωση" της όλης διαδικασίας ή επιλεκτική εφαρμογή της!

Το ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκε δύο φορές αιφνιδιασμένο καθώς η πρωτοβουλία για τις...βελτιώσεις στην "Διαύγεια" που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ραγκούση φέρεται να ανήκει στην υφυπουργό του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου από τις Βρυξέλλες δήλωνε ότι οι αλλαγές αποσκοπούσαν σε ενδυνάμωση της Διαύγειας και όχι στην κατάργησή της. Όμως την ίδια ώρα οι συνάδελφοί της του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα διαβάζοντας τις προωθούμενες αλλαγές, πάγωναν, διαπιστώνοντας ότι οι "βελτιώσεις" αλλοίωναν τον χαρακτήρα της Διαύγειας. 

Έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε  από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναιρεθεί η προώθηση  οποιαδήποτε διαδικασίας υπονομεύει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της "Διαύγειας".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανήρτησε  σχόλιο στο twitter με το οποίο ανέφερε ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταργηθεί η Διαύγεια", ενώ πιο εκρηκτικός ο Θάνος Μωραίτης δήλωνε στο διαδίκτυο ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει την προοπτική κατάργηση της διαύγειας, μίας από τις σημαντικότερες κατακτήσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας. "Απλά δεν θα περάσει. Τελεία και παύλα. Αρκετά με τα πισωγυρίσματα" ξεκαθάριζε στα social media.

Στο μεταξύ τα τηλέφωνα άναψαν μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών αφού ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητοστάκης διαπιστώνοντας το κύμα οργής για την προωθούμενη αλλαγή επικοινώνησε με την κ. Χριστοφιλοπούλου και αμέσως μετά ζήτησε και βγήκε "διάψευση"  της πρόθεσης του υπουργείου να κοντύνει την "Διαύγεια".

Παρά την διάψευση του υπουργείου το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του όχι μόνο δημοσιοποιούσε την αντίδρασή του και τα διαβήματα που έγιναν προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά συγχρόνως καθιστούσε σαφές πως δεν θα δεχθεί νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει την Διαύγεια και την διαφάνεια στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Με κομψό τρόπο δηλαδή άδειαζε και την Εύη Χριστοφιλοπούλου που λίγες ώρες πριν έκανε λόγο για ...βελτιώσεις.

Κι εκεί που το θέμα πήγαινε να ξεχαστεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τρισέλιδη ανακοίνωσή του υπερασπίστηκε με πάθος την μεταρρύθμιση της Διαύγειας λέγοντας ότι η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της υποχρεωτικής ανάρτησης των κυβερνητικών αποφάσεων  επιφέρει πλήγμα στη Δημοκρατία και την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. "Η ευθύνη για την απόφαση αυτή βαρύνει την κυβέρνηση. Ευθύνη έχει και προσωπικά ο πρωθυπουργός" τόνιζε ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας και την συνταγματική κατοχύρωση της Διαύγειας...