Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η προφυλάκιση Μιχαλολιάκου και Παππά, του δεύτερου λόγω του κινδύνου να διαφύγει, έρχεται να εξισορροπήσει το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο διαταράχθηκε πλήρως από τη μη προφυλάκιση των Κασιδιάρη, Μίχου και Παναγιώταρου, όχι όμως και να κλείσει τις πληγές στο εσωτερικό του Μαξίμου και της Ν.Δ.

Ήδη χθες ο κ. Ν. Δένδιας, με συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία, επιχείρησε να μεταθέσει τις όποιες ευθύνες για τους τρεις βουλευτές στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι αν απαιτούνταν και άλλα στοιχεία η ΕΛΑΣ θα μπορούσε, σε λίγο χρόνο, να τα παράσχει.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Χαρ. Αθανασίου παρείχε κάλυψη στους ανακριτές της υπόθεσης, στους οποίους πάντως έσπευσαν να... επιτεθούν τα ΜΜΕ. Από τον πρώτο κύκλο ανάκρισης που ολοκληρώθηκε κατέστη σαφές σε όσους γνωρίζουν και τη δικογραφία αλλά και τις κατηγορίες ότι στη φυλακή οδηγήθηκαν μόνον όσοι μπορούσαν να συσχετιστούν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (και ο Παππάς λόγω του ότι κρυβόνταν επί 24ώρο το προηγούμενο Σάββαρο).

Αυτή η παράμετρος μοιάζει να εξηγεί και την ένταση των τελευταίων ωρών καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείο υπήρχε ισχυρή αντιπολίτευση στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με τη Χ.Α. και της επιδίωξης να τεθεί εκτός νόμου, χαρακτηριζόμενη ως εγκληματική οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι προφυλακίσεις αρχηγού και υπαρχηγού έρχονται να σώσουν την παρτίδα αλλά και να εισάγουν το πολιτικό σύστημα σε μία νέα, πρωτόγνωρη, φάση που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς θα απαιτηθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Με την επιστροφή του, σήμερα, στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει πολύ δουλειά, όχι μόνον προς αναγνώριση ενδεχόμενων λαθών που έγιναν αλλά και προς χάραξη της εφεξής στρατηγικής του Μαξίμου.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο, τόσο από όσα είπε ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ όσο και από τους τόνους των κυβερνητικών ανακοινώσεων, είναι ότι η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει εκ νέου διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρείται αναγκαία η επίδειξη πυγμής προς κάθε φαινόμενο παραβατικότητας, κάτι που αργά ή γρήγορα θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την αμηχανία που συνεχίζει να επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δείχνουν και οι συχνά άστοχες τοποθετήσεις στελεχών του για το ζήτημα της Χρυσης Αυγής.

Η χθεσινή αναφορά του κ. Αλ. Τσίπρα στο euronews όπου σημείωσε ότι η σπουδή της κυβέρνησης και η προσπάθειά της να καρπωθεί την δίωξη της Χρ. Αυγής απονομιμοποιεί στα μάτια των πολιτών τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για τη Χρ. Αυγή, έδωσε αφορμή στον Σίμο Κεδίκογλου να καταγγείλει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον καλύτερο συνήγορο του Νίκου Μιχαλολιάκου.