Πολυσέλιδες αναφορές έστειλαν στην Άγκυρα οι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι της Τουρκίας που παρακολούθησαν ως προσκεκλημένοι την άσκηση «Παρμενίων 2013» για τις επιδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για το χειρισμό των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτουν και για τα δημοσιεύματα που υπήρξαν εμπεριέχοντας στοιχεία για τη δράση που αναπτύχθηκε τις μέρες αυτές.

Για την υλοποίηση των σεναρίων του «Παρμενίωνα 2013» απαιτήθηκε να γίνουν 650 έξοδοι αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε τρεις μέρες και 77 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (ανάμεσα τους και υποβρύχια) να οργώσουν το Αιγαίο.

Για το Πολεμικό Ναυτικό τα σενάρια προέβλεπαν το “σπάσιμο” αποκλεισμού Ελληνικού νησιού από εχθρικές μονάδες, υποστήριξη επιχειρήσεων ανακατάληψης νησιών και νησίδων καθώς και τη δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας με τα πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν τα πολεμικά πλοία της χώρας.

Επίσης εκτελέσθηκαν και σενάρια κατάληψης εχθρικού εδάφους για να δημιουργηθεί ισοδύναμο τετελεσμένο. Σενάρια που υπάρχουν και υλοποιούνται σε κάθε Παρμενίωνα.

Παράλληλα μηχανοκίνητες μονάδες πυροβολικού, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού πήραν θέσεις στα σύνορα για την αντιμετώπιση υποτιθέμενης εισβολής.

Στον «Παρμενίωνα 2013» δοκιμάστηκαν όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα και οι μηχανισμοί που διαθέτει.

Χτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος από το παρατηρητήριο στον Έβρο  δήλωσε εντυπωσιασμένος καθώς παρακολούθησε την Α΄ τελική φάση της άσκησης και μετέφερε την ικανοποίηση της πολιτείας που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρούν σε τόσο υψηλό επίπεδο τη μαχητικότητά τους παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις των αποδοχών τους.

Σήμερα ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά και οι αρχηγοί του Πενταγώνου βρίσκονται στη Λέσβο για να παρακολουθήσουν τη Β΄ τελική φάση της άσκησης Παρμενιώνα 2013

Γ. Κοκ.