Ρεπορτάζ: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα έχει απόψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ενώ θα ζητήσει να του δοθούν στοιχεία σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα ασκήσει πίεση στον υπουργό Οικονομικών για την επιτάχυνση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων καθώς στόχος είναι η χώρα να μπει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά και σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Εξάλλου, στη διάρκεια των επαφών που είχε ο κ. Σαμαράς στις ΗΠΑ έγινε δέκτης του ενδιαφέροντος μεγάλων ομίλων και επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα ωστόσο όπως οι ίδιοι ανέφεραν το σημερινό περιβάλλον δεν είναι ακόμη κατάλληλο. Αυτό θα επιδιώξει να διορθώσει ο πρωθυπουργός ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ασκήσει πίεση στους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε η χώρα να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. 

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την στήριξή της και επαίνεσε τον κ. Σαμαρά «για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα «ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο για να βοηθήσει την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνει».

Εν τω μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί μίνι υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, για την προετοιμασία του ταξιδιού του την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κυρίως για τα ενεργειακά.