«Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα ΧΑ, επιδιώχθηκε από πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος αλλά και της κοινωνίας, να συγκροτηθεί ένα πανδημοκρατικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, αντιναζιστικό μέτωπο. Το εγχείρημα φαίνεται να καρκινοβατεί λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη

«Η πρόταση αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων των οποίων ο επικεφαλής καθώς και  ηγετικά  στελέχη του διώκονται για εγκληματικές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, εκτός από τον  ισχυρό συμβολικό του χαρακτήρα  ενσαρκώνει  την πρόθεση σύσσωμου του πολιτικού  κόσμου, όλων  των κομμάτων του  συνταγματικού τόξου  στον αγώνα για την προάσπιση της Δημοκρατίας μας. Συνιστά μια  υπόθεση αξιών, θεσμών, κοινωνικής αξιοπρέπειας, συνοχής,  και κράτους Δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για πολλοστή  φορά με την άρνηση  τους να συνεργαστούν σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα  αποδεικνύουν ότι  εξακολουθούν έχουν ως προτεραιότητα τις απειλές κατά της Δημοκρατίας» διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ.

«Η διαρκής και επίμονη εκστρατεία κατά της βίας είναι αξιακή επιλογή για το ΠΑΣΟΚ» σημειώνουν οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. «Από τις αρχές του 2012, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σταθερά και εμφατικά στον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας και στην ανάγκη συγκρότησης συνταγματικού τόξου απέναντι στον νεοναζισμό, την ρατσιστική, κοινωνική και πολιτική βίας» επισημαίνεται.

Στο ίδιο πλαίσιο, τον περασμένο Ιούνιο και ενώ η ΝΔ έχει «παγώσει» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει στο μεγαλύτερο μέρος της το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ο Ευ.Βενιζέλος σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη απενήλθε στην πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, περί συγκρότησης συνταγματικού τόξου και προώθησης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Για το ζήτημα της «Διαύγειας» οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση» που να την αποδυναμώνει.

«To ΠΑΣΟΚ κατέστησε από την πρώτη στιγμή σαφές, ότι δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τη διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ήταν που ψήφισε, εφήρμοσε, στήριξε και στηρίζει τη διαδικασία της Διαύγειας, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε μόλις χθες και με καθυστέρηση 3 ετών ότι η Διαύγεια αποτελεί "πολύ σοβαρή κατάκτηση, προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας" (δήλωση Ν. Βούτση). Ξεχνούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι πριν καταψηφίσουν το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, προσπάθησαν να το απαξιώσουν κρύβοντας την ένδεια των επιχειρημάτων τους μέσα στη γνωστή μνημονιακή άχλη: 

"Θα έχουμε να δώσουμε για τα επόμενα τρεις χιλιάδες χρόνια τη νέα μορφή δημοκρατίας, την ηλεκτρονική δημοκρατία και ότι αυτή τη στιγμή συνομιλώ με τους 'Πλάτωνες', τους 'Λυκούργους', τους 'Σωκράτηδες' των επόμενων τριών χιλιάδων χρόνων! Και αισθάνομαι ρίγη συγκίνησης αυτή τη στιγμή!". (Β. Μουλόπουλος 30/06/2010 στη συζήτηση του σ.ν. για το πρόγραμμα Διαύγεια)

"Δεν αίρεται η εντύπωσή μου ότι πρόκειται για μια προσπάθεια επικοινωνιακή να αλλάξετε την ατζέντα. Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί. Διότι ετούτη την ώρα, που παρουσιάζετε ως μέγα επίτευγμα, ιστορικό επίτευγμα, μια προσπάθεια να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης". (Αλ. Τσίπρας 30/06/2010 στη συζήτηση του σ.ν. για το πρόγραμμα Διαύγεια)"

"Δεν είναι δυνατόν να οδηγούμαστε στο να δεχθεί ο ελληνικός λαός τόσο αποϊδεολογικοποιημένα, τόσο ανιστόρητα να εμφανίζονται τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν είναι δυνατόν! Είναι απαξίωση της ιστορίας του ελληνικού έθνους και του ελληνικού λαού αυτό (…)Είναι, νομίζω, σαφές, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μεγάλη ευθύνη για να καταψηφίσει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που έχει ψευδώνυμη ‘αρχή’". (Θ. Δρίτσας 29/06/2010 στη συζήτηση του σ.ν. για το πρόγραμμα Διαύγεια)».