Τριήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, από την Τρίτη 1 ως την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Κατά την διάρκεια της, συμμετείχε και μίλησε στο συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο «TOM LANOS» με θέμα: «Εβραϊκή ζωή και αντισημιτισμός στην σύγχρονη Ευρώπη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιος και για τον απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε το ελληνικό χωριό «Μπελογιάννης» που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα έξω από την Βουδαπέστη. Εκεί συζήτησε για αρκετή ώρα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαλέξη και τους Έλληνες κατοίκους, ενώ ξεναγήθηκε στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίου Δημητρίου, στη βιβλιοθήκη, το πνευματικό κέντρο, το Δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο καθώς και το γήπεδο του χωριού.

Ο κ. Υφυπουργός, είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας και επισκέφθηκε το 12τάξιο Συμπληρωματικό σχολείο που λειτουργεί στα γραφεία τους, ενώ συνομίλησε και με τους εκπροσώπους άλλων ομογενειακών συλλόγων.

Ακόμα, επισκέφθηκε την έδρα Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου «Eotvos Lorand», όπου αντάλλαξε απόψεις με τους περισσότερους από τους 40 φοιτητές (στην πλειοψηφία τους Ούγγρους), οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά και το διδακτικό προσωπικό.

Την τελευταία ημέρα της παρουσίας του στην Ουγγαρία, ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιο, στην έδρα της Εξαρχείας. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν, ήταν και αυτό του οικήματος της εκκλησίας της Βουδαπέστης που είχε κατάσχει το πρώην κομουνιστικό καθεστώς της Ουγγαρίας και σήμερα η Μητρόπολη Αυστρίας, Ουγγαρίας και Μεσευρώπης διεκδικεί την επιστροφή του.