Γράφει η Ντία Μούλου

Λάτρευε τους λευκούς πίνακες και κάθε άδεια επιφάνεια, αφού έτσι ένιωθε πως έχει τον έλεγχο... Ωστόσο, όσο κι αν προσπάθησε δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε και να τη νικήσει, με αποτέλεσμα στις 5 Οκτωβρίου του 2011 να φύγει από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο της τεχνολογίας και τους εκατομμύρια θαυμαστές των προϊόντων του. Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο εμπνευστή και συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs, που έφερε την επανάσταση στον χώρο των υπολογιστών, της κινητής τηλεφωνίας και της μουσικής.

Ο οραματιστής που έφυγε νωρίς

Ο Steve Jobs με το πάθος, την ευφυΐα και την ενέργειά του, ήταν αυτός που άλλαξε τα δεδομένα στην τεχνολογία και μετέτρεψε τη Σίλικον Βάλεϊ σε παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας, όταν το 1976 αποφάσισε με τον παιδικό του φίλο Steve Wozniak να κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτό που θεωρείται ως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής στον κόσμο, ο Apple ΙΙ.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, μετά από μια διαμάχη μεταξύ των στελεχών της εταιρείας, ο Jobs απολύεται.  «Το καλύτερο που μου συνέβη ποτέ ήταν η απόλυσή μου από την Apple (το 1985). Αντικατέστησα το βάρος της επιτυχίας με το ανάλαφρο συναίσθημα του να αρχίσω ξανά τη ζωή μου από την αρχή, να καταπιαστώ με κάτι ολότελα καινούριο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, προχώρησε στην αγορά της Pixar, της διάσημης εταιρείας παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων, ενώ 11 χρόνια από την απόλυσή του επέστρεψε στην Apple, με τη μία επιτυχία να διαδέχονται η μία την άλλη. Λανσάροντας πρώτα τα πολύχρωμα iMac, ο Jobs άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε ο κόσμος τους υπολογιστές. Έπειτα, ακολούθησε το iPod, το οποίο γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και έφερε την επανάσταση στη μουσική, προκαλώντας μεγάλη «ζημιά» στις πωλήσεις των CD. 

Ο ίδιος είχε έμφυτη τη μοναδική ικανότητα να εντοπίζει τι είναι αυτό που θέλει η αγορά την εκάστοτε στιγμή, χωρίς καν να χρειαστεί να κάνει έρευνα αγοράς. «Για κάτι τόσο πολύπλοκο, είναι πραγματικά δύσκολο να σχεδιάζει κανείς προϊόντα για εστιασμένο κοινό. Πολλές φορές ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει ωσότου του το παρουσιάσεις», έλεγε.

Τον Αύγουστο του 2011, επικαλούμενος λόγους υγείας παραιτείται από γενικός διευθυντής του τεχνολογικού κολοσσού. Κι ενώ στην αρχή κατέβαλε κάθε προσπάθεια να κρύψει τη σπάνια ασθένεια από την οποία έπασχε (ασυνήθιστο είδος καρκίνου του παγκρέατος), η ραγδαία απώλεια βάρους του άρχισε να ανησυχεί και τρομάζει τους επενδυτές του, καθώς πλέον το πρόβλημα ήταν ορατό.  «Τα πάντα, από την προσωπική μου περηφάνια ως τις επαγγελματικές μου προσδοκίες, χάθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου μου. Ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι πρέπει πάντα να ακολουθείς την καρδιά σου και τα όνειρά σου», είχε αναφέρει, ενώ στην επιστολή της παραίτησής του έγραψε: «Πάντα έλεγα ότι αν ερχόταν ποτέ κάποια μέρα που δεν θα μπορούσα πια να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημέρωνε. Δυστυχώς, αυτή η μέρα ήρθε».

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011, ο Jobs αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 ετών, με την Apple στην ανακοίνωση του θανάτου του να σημειώνει: «Η ευφυΐα, το πάθος του και η ενέργεια του ήταν η πηγή αμέτρητων καινοτομιών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας».

Η επόμενη ημέρα στην Apple

Από την ημέρα που «έφυγε» ο Jobs από τη ζωή, επενδυτές και ΜΜΕ κατηγορούν την εταιρεία ότι έπαψε να καινοτομεί και απλά ενημερώνει ήδη υπάρχοντα προϊόντα, χωρίς να δημιουργεί καινούρια. Ο CEO, Tim Cook, κατηγορείται για έλλειψη οράματος που οδήγησε την Apple στην πτώση της μετοχής της.

Η Apple δεν έχει χάσει την καινοτομία της αλλά έχει γίνει πιο... αργή, μετά το θάνατο του Jobs. Αν ο Jobs «έτρεxε» ακόμα την επιχείρηση, είναι σίγουρο ότι θα είχε, τώρα που μιλάμε, νέα γκάμα προϊόντων, δήλωσε στο CNBC ο Chowdhry. "Δεν μπορούν να εφησυχάζουν, αν εφησυχάσουν, η Apple θα γίνει η επόμενη Microsoft", τόνισε Ο ίδιος.


Ο Jobs μέσα από τις ατάκες του

1. «Μερικές φορές όταν πας να κάνεις μία καινοτομία, θα κάνεις λάθη. Είναι καλύτερο να τα αναγνωρίσεις και να τα παραδεχθείς γρήγορα, και να προχωρήσεις στην βελτίωση των άλλων καινοτομιών σου».

2. «Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα ... Το να πηγαίνεις για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι έχω κάνει κάτι υπέροχο ... αυτό είναι που με νοιάζει».

3. «Άξιζα πάνω από 1.000.000 δολάρια, όταν ήμουν 23, και πάνω από 10.000.000 δολάρια, όταν ήμουν 24, και πάνω από 100.000.000 δολάρια, όταν ήμουν 25, και αυτό δεν ήταν κάτι το σημαντικό για μένα γιατί ποτέ δεν το έκανα για τα χρήματα».

4. «Το μόνο πρόβλημα με τη Microsoft είναι ότι δεν έχουν καθόλου γούστο. Ούτε καν λίγο. Δεν σκέφτονται πρωτότυπες ιδέες, και δεν βάζουν κουλτούρα στα προϊόντα τους».

5. «Δεν μπορείτε να ρωτήσετε τους πελάτες τι θέλουν και στη συνέχεια να το φτιάξετε και  να τους το δώσετε. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, αμέσως θα θελήσουν κάτι νέο».

6. «Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να συρρικνωθούν, και ίσως αυτό να ήταν το σωστό για αυτές. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Η πεποίθησή μας είναι ότι, αν συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε καλά προϊόντα τότε οι πελάτες, θα συνεχίσουν να ανοίγουν τα πορτοφόλια τους».

7. «Η καινοτομία ξεχωρίζει τον ηγέτη από τον οπαδό»

8.   «Δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα, και κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετικό. Επειδή αυτή είναι η ζωή μας».

9. « Η ζωή είναι σύντομη, και μετά πεθαίνεις, το ξέρεις;Και όλοι έχουμε επιλέξει να το κάνουμε αυτό με τη ζωή μας. Γι 'αυτό καλύτερα να είναι πάρα πολύ καλό και να το αξίζει».

10. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους αποτυχημένους είναι η επιμονή».

11. «Θες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου πουλώντας ζαχαρόνερο ή θέλεις μια ευκαιρία για να αλλάξεις τον κόσμο;».

12.  «Η Apple έχει εκπληκτικές δυνατότητες αλλά πιστεύω ότι, αν δεν προσέξουμε, η εταιρία μπορεί και να... να... - ψάχνω την λέξη-, να πεθάνει...!».