Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Τη σπουδή της κυβέρνησης να αντιδράσει άμεσα στο θέμα των υποκλοπών επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία  αφού επαναλαμβάνουν την διάψευση του δημοσιεύματος της Real News περί αναφοράς τηλεφωνικών υποκλοπών από τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι εάν ο κ. Τσίπρας είχε στοιχεία για μια τέτοια διαδικασία θα τα είχε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Προσθέτουν πάντως ότι σε σχέση με άλλα θέματα η αντίδραση της κυβέρνησης και του Νίκου Δένδια ήταν τόσο άμεση που γεννά ερωτηματικά.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι οι αναφορές που έχουν γίνει για αυτό το θέμα είναι στο πλαίσιο των όσων λέγονται μεταξύ υποψιασμένων πολιτών ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για θέματα τα οποία διαρρέουν από συζητήσεις που  γίνονται μεταξύ λίγων και εμπίστων.

Παρ όλα αυτά και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά χαμηλά τους τόνους ενώ ζητά να υπάρξει συζήτηση για το θέμα αυτό στην Βουλή.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη της Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην δημοσκόπηση της εταιρείας  Palmos Analysis για το  Tvxs.gr χαρακτηρίζουν σημαντικά «τα  ευρήματα για το πολιτικό σκηνικό,  την στάση των πολιτών απέναντι στην ΧΑ αλλά και τις συλλήψεις».

Στην δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου σε δείγμα η 1009 ψηφοφόρων απ όλη την Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ η ΝΔ δεν φαίνεται να ευνοείται ιδιαίτερα από το μέτωπο κατά της ΧΑ.  Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα της Χρυσής Αυγής το 77% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών της ΧΑ, ενώ μόνο το 15% διαφωνεί. 

Το 52% διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ το 16% συμφωνεί: η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται διχασμένη, με το μεγαλύτερο μέρος να διαφωνεί σύμφωνα με την έρευνα. Ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 9%. 

Το 70% συμφωνεί με τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ, ενώ  παρ όμοια   είναι τα ποσοστά  και στην ερώτηση αν η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση.

Στο ερώτημα αν είχαμε σήμερα εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε 18,3%,ο ΣΥΡΙΖΑ 209%,το ΠΑΣΟΚ 4,1%,το ΚΚΕ4,4% , η Χρυσή Αυγή 7,3%η ΔΗΜΑΡ 2,0% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,7%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ 27,8%, ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΠΑΣΟΚ 6,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,3% ΔΗΜΑΡ 4,5%, Χρυσή Αυγή 9,7% και ΚΚΕ 6,2%.