Στην πόλη που υπήρξε κομβική για τη χιτλερική προπαγάνδα επέλεξε να στήσει τον πρώτο πυρήνα στην Γερμανία η Χρυσή Αυγή. Η Νυρεμβέργη έμεινε στην ιστορία για τα συνέδρια του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος που φιλοξενούσε, ενώ έδωσε και το όνομά της στους ρατσιστικούς νόμους για την «καθαρότητα του γερμανικού αίματος».

Σύμφωνα με τα «Νέα», από τη Νυρεμβέργη λοιπόν επέλεξε η Χρυσή Αυγή να ξεκινήσει την εξάπλωση της στην Γερμανία. Η ομάδα που είχε αναλάβει το πρότζεκτ δεν ξεπερνούσε τα πέντε άτομα και ήταν όλοι μέχρι 30 ετών, ενώ το ένα μέλος αποσύρθηκε αμέσως.

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα μέλη της της ελληνικής παροικίας επρόκειτο για άτομα που δεν ασχολούνταν με τα κοινά και δεν ήταν ποτέ παρόντες στις δραστηριότητες της παροικίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ότι υπάρχουν μεμονωμένες επαφές ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας - NPD. Αλλά σημαντικότερες είναι οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τη νεοναζιστική οργάνωση Ελεύθερο Δίκτυο Νότου (FNS), που δραστηριοποιείται στη Νυρεμβέργη και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Βαυαρίας.

Το Νοέμβριο του 2012 μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη και περιηγήθηκαν στους «ιστορικούς» χώρους όπου ψηφίστηκαν οι Νόμοι της Νυρεμβέργης και στο τυπογραφείο της εφημερίδας Στούρμερ, το όργανο της ναζιστικής προπαγάνδας. 

Το Φεβρουάριο του 2013 οι Ματίας Φίσερ και Σεμπάστιαν Σμάουζ, Γερμανοί νεοναζί του Ελεύθερου Δικτύου Νότου επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τα γραφεία της ΧΑ στη Βουλή. Φωτογραφήθηκαν μάλιστα τόσο με τον Ν. Μιχαλολιάκο, όσο και με τους Κασιδιάρη, Μίχο, Ηλιόπουλο.

Ο Φίσερ είναι ένας εκ των τριών συνιδρυτών του Ελεύθερου Δικτύου Νότου, μιας εκ των πιο σκληρών νεοναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία. Φέρεται να αναλαμβάνει προσωπικά την τιμωρία και τον παραδειγματισμό απείθαρχων μελών της οργάνωσης όποτε απαιτείται σωματική βία, ενώ το τηλέφωνο του ήταν σε περίοπτη θέση στη λίστα των δολοφόνων των εννιά μεταναστών τη δεκαετία του 2000.