Η ανάδυση ακροδεξιών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι συνέπεια της γερμανικής πολιτικής, υπογράμμισε ο μεγαλοεπενδυτής Τζώρτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη Γερμανία να προχωρήσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και να αλλάξει ριζικά την πολιτική της.

«Η κατάσταση που έχει προκύψει από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή. Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι στα γερμανικά συμφέροντα», δήλωσε ο Σόρος. Όσον αφορά στην Ελλάδα και το τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψει η οικονομία, ο ίδιος είπε: 

«Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφόσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα. Ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά, διότι αυτό θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ακόμη, ο Σόρος, σχετικά με το ταμπού για το «κούρεμα» του επίσημου τομέα, σημείωσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, και από την Ελλάδα, αλλά τώρα δείχνει αδιάλλακτη».