current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:43

H στροφή της Ελλάδας προς το Ισραήλ ενοχλεί την Κουμουνδούρου

Ως τώρα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν μείνει έξω από την συγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Δημοσίευση 10:43’
αρθρο-newpost

Ως τώρα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν μείνει έξω από την συγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ως τώρα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν μείνει έξω από την συγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κριτική του κ. Τσίπρα αν είχε κάποιες διεθνείς πτυχές, περιοριζόταν στο να επικρίνει το «μερκελισμό» του Αντώνη Σαμαρά. Η καλή προσωπική σχέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως και ο έλεγχος της γραμμής στα εξωτερικά από τους «ρεαλιστές» (μέσω της Ρένας Δούρου) έπαιξε το ρόλο της.

Η αριστερή αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης, η επίσημη γραμμή ωστόσο ήταν πάντα πιο διαλλακτική.

Αυτό μάλλον άλλαξε τους τελευταίους τρεις μήνες. Η πρώτη σημαντική μεταβολή ήταν ότι τα εξωτερικά τα πήρε ο Βενιζέλος, με τον οποίο κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει, ούτε θέλει να μιλάει. Η δεύτερη, ότι η κυβέρνηση και στο πεδίο αυτό έκανε μια στροφή σε πιο καθαρές θέσεις, προς τη Δύση.

Ο πρώτος μεγάλος καυγάς έγινε με αφορμή τη στάση της Ελλάδας όταν ξέσπασε η συριακή κρίση, λίγο ως πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Βενιζέλο και την κυβέρνηση ότι τάχθηκαν υπέρ της πολεμικής εμπλοκής. Ο δεύτερος βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ για τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας.

Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην επίθεση, πριν καν ο Αντώνης Σαμαράς πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος. Στην ανακοίνωση του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του τμήματος της Γραμματείας – έχει σημασία γιατί επικεφαλής είναι ο Κώστας

Ήσυχος, του κλίματος Λαφαζάνη – γίνεται σαφής η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβάσει τους τόνους στα εξωτερικά και περιγράφεται η στροφή των τελευταίων μηνών:

«Μετά τη βιασύνη Βενιζέλου στην περίπτωση της Συρίας να εμπλέξει τη χώρα σε έναν πόλεμο που τελικά… δεν έγινε, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για άνοιγμα του κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ προετοιμάζει νέους τυχοδιωκτισμούς:

Τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς, θα παραβρίσκεται στο Ισραήλ, οι δυο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ταυτόχρονα πολυπληθής ομάδα υπουργών …θα έχουν σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, για να εντατικοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία των δυο χώρων.

Μια στρατιωτική συνεργασία που εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας μας θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή αρχή στη Ραμάλα. Ο πρωθυπουργός, με την ενέργειά του αυτή, υποβαθμίζει τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι βάση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η εσφαλμένη εντύπωση των συντακτών της  ότι η διακυβερνητική συνάντηση δεν συνοδεύεται από συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή», καθώς «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης» (με αυτή την ιδιότητα) θα επισκεφθεί τη Ραμάλα στις 9/10, όπου  θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής».

Προφανώς η υπενθύμιση, ότι στη Ραμάλα θα πάει ο Βενιζέλος δεν αρκεί στην Κουμουνδούρου. Αυτό έχει δύο εξηγήσεις. Η πρώτη είναι το χθεσινό άρθρο του newpost για αναθεωρημένο και σύνθετο σχεδιασμό της αντιπολιτευτικής τακτικής δηλαδή για επέκταση του αντιπολιτευτικού πεδίου πέραν της οικονομίας και των μνημονίων. Η επίθεση στα εξωτερικά είναι δείγμα αυτού του σχεδιασμού.

Η δεύτερη είναι, ότι με τη στρατηγική στροφή της Ελλάδας προς το Ισραήλ τα τελευταία 5 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά γενικότερα έχουν πρόβλημα. Ακόμα θυμάται ο Τσίπρας πόσο του στοίχισε στο εσωτερικό του κόμματος η συνάντηση με τον Πέρες, το περασμένο Φθινόπωρο. Για την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , το Ισραήλ, παραμένει κόκκινο πανί και συνεργασία μαζί του εξακολουθεί να θεωρείται αφύσικη. 


σχετικα αρθρα