Στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων προσγειώθηκε το έβδομο κατά σειρά ελικόπτερο τύπου ΝΗ-90 από τα είκοσι συνολικά που θα προμηθευτεί η Ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Τα 16 από από αυτά θα έχουν διαμόρφωση τακτικών μεταφορών και τα θα είναι ειδικών επιχειρήσεων.

Το ΓΕΣ περιμένει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να της παραδοθεί και το όγδοο ελικόπτερο, ενώ το σύνολο των 20 ελικοπτέρων θα παραδοθεί εντός διετίας. 

Κάθε NH-90 μπορεί να μεταφέρει 21 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες/αλεξιπτωτιστές ή φορτίο τεσσάρων τόνων εντός της ατράκτου. Το σύνολο των ελικοπτέρων εξοπλίζεται με

σύστημα αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα με δέκτη προειδοποίησης ραντάρ (RWR), σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (LWS), σύστημα εντοπισμού εκτόξευσης βλημάτων (MILDS) και σύστημα εκτόξευσης αεροφύλλων/θερμοβολίδων.

Με την ολοκλήρωση της παράδοσης των ΝΗ-90 αναμένεται να αποσυρθούν ορισμένα ελικόπτερα Χιούϊ που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορία Στρατού και είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Τα δύο πρώτα ΝΗ-90 που έχει παραλάβει επίσημα το ΓΕΣ συμμετείχαν στην άσκηση Παρμενίωνας -2013 και με ένα από αυτά πέταξε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έως το παρατηρητήριο του Έβρου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

Γ. Κοκ.