ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ακροδεξιός διάδοχος του Σαρκοζί που απαίτησε την «τιμωρία» της Ελλάδας

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2013, 06:03 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2013, 10:01
Ο ακροδεξιός διάδοχος του Σαρκοζί που απαίτησε την «τιμωρία» της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

Φιλόδοξος, αλαζονικός και με ακροδεξιά ατζέντα. Ο λόγος για τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, διάδοχο του Νικολά Σαρκοζί στην ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς (UMP) που ζήτησε να τεθεί η Ελλάδα εκτός συμφωνίας Σένγκεν, διότι «δεν διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Φιλόδοξος, αλαζονικός και με ακροδεξιά ατζέντα. Ο λόγος για τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, διάδοχο του Νικολά Σαρκοζί στην ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς (UMP) που ζήτησε να τεθεί η Ελλάδα εκτός συμφωνίας Σένγκεν, διότι «δεν διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Είστε τυχεροί, είστε στον γάμο του μελλοντικού προέδρου» είπε ο κ. Κοπέ στους καλεσμένους του πρώτου του γάμου το μακρινό 1991. Μπορεί να πέρασαν 23 χρόνια από τότε, όμως, πιθανότατα θα διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία το 2017 έχοντας ξεφύγει από τη «σκιά» του Νικολά Σαρκοζί, εάν φυσικά καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του άσπονδου φίλου του, Φρανσουά Φιγιόν. Όλη του η πορεία εξάλλου είχε στόχο την κατάκτηση της εξουσίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις ακραίες συντηρητικές θέσεις, ιδίως στο μεταναστευτικό ζήτημα, που ξεπερνούν ακόμα και αυτές του προκατόχου του.

Εβραϊκή καταγωγή και πολιτική πορεία

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 5 Μαΐου του 1964 με τους γονείς του να είναι εβραϊκής καταγωγής. Ο Εβραίος παππούς του φυγαδεύτηκε στη Ρουμανία τη δεκαετία του '20 για να αποφύγει τις αντισημιτικές διώξεις, με τον γιο του και πατέρα του Κοπέ να γίνεται γιατρός, ενώ η μητέρα του, ήταν εβραϊκής-αλγερινής καταγωγής. Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της γαλλικής πρωτεύουσας και πέρασε στη φημισμένη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ecole Nationale d'Administration - ENA) η οποία έχει βγάλει γενικές κορυφαίων γάλλων πολιτικών.

Εργάστηκε σε δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και δίδαξε στο πανεπιστήμιο, ενώ επεδίωκε να χτίσει μία πολιτική καριέρα στη γαλλική Δεξιά. Το 1995 μετά την εκλογή Σιράκ, τον οποίο στήριξε, εξελέγη δήμαρχος αλλά και βουλευτής στην πόλη του Μο, κοντά στο Παρίσι. Ακολούθησαν χαρτοφυλάκια υφυπουργού, ενώ από το 2002 έως το 2007 ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η εκλογή του Σαρκοζί τον έθεσε σχετικά στο περιθώριο αλλά αυτό τον βοήθησε στο να αναλάβει το πόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του UMP.

To 2010 εξελέγη γενικός γραμματέας του συντηρητικού κόμματος ενώ το Νοέμβριο του 2012 εξελέγη πρόεδρος του UMP σε μια σφοδρή κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί και εξίσου ακροδεξιών θέσεων, Φρανσουά Φιγιόν. Οι δυο τους, πάντως, αναμένεται να μονομαχήσουν για το χρίσμα το 2017, εκτός κι αν ο Νικολά Σαρκοζί πραγματοποιήσει τη μεγάλη επιστροφή.

Πιο δεξιά και από τον Σαρκοζί

Οι πολιτικές θέσεις του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές σάλο, αφού «φλερτάρουν» με αυτές της Άκρας Δεξιάς, ή πιο συγκεκριμένα, του Εθνικού Μετώπου (FN). Οι αναλυτές στη Γαλλία βλέπουν την προσπάθεια του να προσεγγίσει τη δεξαμενή ψηφοφόρων του λεπενικού κόμματος και σίγουρα εκστομίζει δηλώσεις που το επιβεβαιώνουν με ξεκάθαρο τρόπο.

Τον Απρίλιο του 2011 διοργάνωσε μία δημόσια συζήτηση για τις πρακτικές του Ισλάμ στην κοσμική Γαλλία προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των μεταναστών, όσο και εσωκομματικά, δηλώνοντας «την ανησυχία πολλών Γάλλων για τις αποτυχίες της ενσωμάτωσης». Παράλληλα, έγραψε σε tweet ότι «οι μουσουλμάνοι νέοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών κατά την διάρκεια της νηστείας τον μήνα του Ραμαζανιού» προκαλώντας νέες αντιδράσεις, όπως και με τα περί «κινδύνου ρατσισμού κατά των λευκών στη Γαλλία».

Πρόσφατα, όταν ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς καλούσε τους Ρομά να επιστρέψουν στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία «διότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη γαλλική κοινωνία», ο ηγέτης του UMP δήλωνε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι «οι εγκληματίες Ρομά συχνά παρενοχλούν τους Παριζιάνους» επισημαίνοντας πως «εξυπακούεται ότι οι δύο χώρες δεν θα μπουν στο πλαίσιο της συμφωνίας μέχρι να λυθεί το ζήτημα».

Ο ίδιος ο Κοπέ, πάντως, σχολιάζοντας την ασύλληπτη ανθρώπινη τραγωδία στο νησί Λαμπεντούζα στην Ιταλία, δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα εκατοντάδες θύματα, αλλά για τα ευρωπαϊκά σύνορα και το ποιοι θα πρέπει να μείνουν εκτός συμφωνίας Σένγκεν. Τα σχόλια περιττεύουν...