Διαβιβάστηκε στη Βουλή το αίτημα των ανακριτικών αρχών για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Παναγώτη Ηλιόπουλου, Ευστάθιου Μπούκουρα και Γιώργου Γερμενή, οι οποίοι καλούνται να απολογηθούν για πράξεις ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής. Την ίδια ώρα την υπόθεση αναλαμβάνει εφέτης ανακριτής.

Η Βουλή αναμένεται να συνδράμει στη διευκόλυνση των ανακριτικών αρχών με την επιτάχυνση της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαθέτει σε βάρος τους στοιχεία από μαρτυρικές καταθέσεις. Στην κατάθεσή του, ο «προστατευόμενος μάρτυρας Ε’» αναφέρει μεταξύ άλλων τους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο, καθώς και τους παραπάνω τρεις βουλευτές, ως έχοντες σημαντικό ρόλο στην οργανωτική δομή της ΧΑ.

Να σημειωθεί ότι μετά τη άσκηση ποινικής δίωξης, θεωρείται ότι έχει εξαρθρωθεί η οργάνωση και επομένως δεν υφίσταται το «διαρκές» του εγκλήματος. Έτσι, οι ανακριτές της υπόθεσης, για όποια εμπλοκή άλλου πλην των ήδη κατηγορουμένων αρχικά βουλευτών, θα πρέπει να απευθύνονται με αίτημά τους στη Βουλή για άρση ασυλίας τους.

Επιπλέον, ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής θα βρεθούν την Πέμπτη ακόμη τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον Ηλία Παναγιώταρο για τον οποίο εκκρεμούν 2 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κατηγορείται για τις απειλές κατά αστυνομικών σε επεισόδια στο Ηράκλειο Κρήτης και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, που κατηγορείται για δημιουργία παράνομου ραδιοσταθμού.

Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Εφετών  της Αθήνας, στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής που θα αναλάβει τη διερεύνηση της εγκληματικής δράστης της Χρυσής Αυγής.

Η πρωτοβουλία της κ. Κουτζαμάνη έρχεται λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και των καταιγιστικών εξελίξεων που προκύπτουν καθημερινά από τις έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Σφάζαμε αρνιά για να μάθουμε να χτυπάμε στην καρωτίδα»

Με μία κατάθεση - φωτιά ο πέμπτος προστατευόμενος μάρτυρας έδωσε στον ανακριτή στοιχεία για πολλά πρόσωπα, αλλά και τους σκοπούς της Χρυσής Αυγής.

«Σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, χαρακτηριστικά μάς έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς» κατέθεσε ο προστατευόμενος μάρτυρας, που στη δικογραφία για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης φέρει τα στοιχεία «Μάρτυρας Ε'».

Μάλιστα ο ίδιος κατονομάζει ως το «δεξί χέρι» του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, νυν δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Αθηναίων.