Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Τις έντονες αντιδράσεις της Αριστεράς στο σύνολό της συγκεντρώνει το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Αριστερά με την Παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και τα οικονομικά παιγνίδια που εξυφαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου διαμορφώνουν ένα σκηνικό, το οποίο πιθανόν να ανατρέπει το μέχρι σήμερα status quo στην περιοχή.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής αλλά θα αφήσει τις συναντήσεις αυτές στα “χέρια” του αντιπροέδρου εκτιμάται ότι σκοπίμως υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση, η οποία δίνει εξετάσεις προς τους υψηλούς προστάτες των ισραηλινών, τους αμερικανούς.

Το “παιχνίδι” αποκτά νέες διαστάσεις αφού ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεις θα βρίσκονται όχι μόνο τα ενεργειακά θέματα της περιοχής, δηλαδή, τα οικόπεδα του φυσικού αερίου αλλά κυρίως ο τρόπος και οι όροι εκμετάλλευσής τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν σε συζητήσεις τους ότι “ακόμα και η εξωτερική πολιτική έχει μετατραπεί σε πεδίο μνημονιακών παζαριών”, και εκφράζουν επιφυλάξεις όχι μόνο για την αναγκαιότητα του ταξιδιού αλλά κυρίως για τους χειρισμούς στο πεδίο της οικονομίας και των πιθανών ανταλλαγμάτων. Σε ανακοίνωση δε του τμήματος εξωτερικής πολιτικής σημειώνεται με έμφαση όσο αφορά τους “εξαγοραστές του εθνικού μας πλούτου, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν πολλαπλώς τη θέση της χώρας προς όφελός τους, πέρα απο την ανάγκη εξυπηρέτησης των εθνικών και κοινωνικών συμφερόντων”.

Από την άλλη πλευρά ο Περισσός διαβλέπει ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι θα λειτουργήσει υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Στην προβληματική του Κομμουνιστικού Κόμματος πρωταρχικό ρόλο παίζει η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις των νέων συμμάχων της και από το βαθμό πρόσδεσής της στο αμερικανικό άρμα.

Οπως επισημαίνουν στελέχη του η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη στροφή προς τον αμερικανικό παράγοντα, ευελπιστώντας σε αμφίβολες επενδύσεις από αμερικανικά funds, και για αυτό “ η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα σηματοδοτεί την παράδοση του ενεργειακού πλούτου στα εγχώρια και διεθνή μονοπώλια”. Στελέχη του ΚΚΕ μάλιστα συμπεριλαμβάνουν στον προβληματισμό τους και τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ για την οποία εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις αφού εκτιμούν ότι οδηγεί σε “επικίνδυνες ατραπούς” τον ελληνικό λαό.