current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση17:18

Με το «ζόρι» και χωρίς καμία βοήθεια τα «βγάζουν πέρα» οι ηλικιωμένοι

Μια από τις πιο αφιλόξενες χώρες για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας χαρακτηρίστηκε, σε έρευνα του ΟΗΕ η Ελλάδα.

Δημοσίευση 17:18’
αρθρο-newpost

Μια από τις πιο αφιλόξενες χώρες για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας χαρακτηρίστηκε, σε έρευνα του ΟΗΕ η Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μια από τις πιο αφιλόξενες χώρες για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας χαρακτηρίστηκε, σε έρευνα του ΟΗΕ η Ελλάδα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας το ζουν κάθε μέρα. Με πενιχρό εισόδημα, χωρίς, πλέον, σωστή ιατρική περίθαλψη και χωρίς τη δυνατότητα απρόσκοπτης φαρμακευτικής αγωγής, οι ηλικιωμένοι στη χώρα επιπλέον είναι αποκλεισμένοι από κάθε δομή πρόνοιας. 

«Είμαστε τα βαρίδια αυτου του Κράτους»

«Δεν θέλει μεγάλη αντίληψη…το κράτος μας αντιμετωπίζει ως κόστος. Και σαν βαρίδι στα σχέδια που έχουν οι πλούσιοι για να θησαυρίσουν», λέει στο newpost ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παναγιώτης Τάτσης.

Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή ήταν η αντιμετώπιση απέναντι στην τρίτη ηλικία και κατα την περίοδο των… «παχιών αγελάδων»: «Εμείς αυτό το ζούσαμε και πριν από τα μνημόνια. Ό,τι μέτρο πάρθηκε για τις συντάξεις ήταν καταστροφικό». 

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ανέρχονται στους  2.706.924 και καλούνται να επιβιώσουν – τώρα πια ακόμη και να συντηρήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους- με 921 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. 

Κι αυτό, την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν και αδυνατούν να τους προσφέρουν την δωρεάν περίθαλψη για την οποία επί δεκαετίες έχουν πληρώσει. 

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Ιούλιος 2013), που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2012-2013, προκύπτει ότι οι ακαθάριστες αποδοχές από το 2010 έως και φέτος θα έχουν περιοριστεί κατά 25,6%, ενώ η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν μειωθεί κατά 36%! 

«Κουτσαίνοντας» το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ξεκίνησε ως χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη πρόγραμμα, (από το Γ΄ΚΠΣ) με την προοπτική εντός τριετίας να ενταχθεί στις κρατικές προνοιακές δομές.

Όπως κάθε τι άλλο στην Ελλάδα, παραμένει ένα προσωρινό πρόγραμμα: η Ευρώπη συνέχισε να το χρηματοδοτεί αντλώντας πόρους από άσχετα κονδύλια, μέχρι και την αρχή της κρίσης όταν οι εταίροι είπαν: «νισάφι».

Τότε εντάχθηκε στους δήμους με κρατικούς πόρους, με ετήσιες διάρκειες: κάθε χρόνο αποφασίζεται να θα συνεχιστεί τον επόμενο.

«Εδώ και μία δεκαετία παλεύουμε για να διατηρηθεί το “Βοήθεια στο Σπίτι”», λέει στο newpost η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος Εργαζομένων του προγράμματος. «Επί της ουσίας, κάθε χρόνο παίρνουμε παράταση ζωής. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται περίπου 120.000 άτομα. Και οι εργαζόμενοι παραμένουν -ανά περίπτωση, απλήρωτοι από 3 έως και 7 μήνες. Η χώρα όχι μόνο δεν είναι φιλόξενη για τους ηλικιωμένους, θα έλεγα ότι στην Ελλάδα, κυριολεκτικά, “σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν”».

Ντόμινο «λουκέτων» στα ΚΑΠΗ

Από τις αρχές του 2013 έχουν κλείσει δεκάδες ΚΑΠΗ σε ολόκληρη τη χώρα. Από τα βόρεια προάστια της Αττικής μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, οι δήμοι είτε αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας, είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας προσωπικού, καθώς πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι φοβούμενοι την απόλυση έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν.


σχετικα αρθρα