Η τρόικα θα φύγει όταν σταθούμε στα πόδια μας και βγούμε μόνοι μας στις αγορές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ενώ υποστήριξε ότι καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει ούτε νέο μνημόνιο, ούτε χρεοκοπία.

«Μακάρι να πάμε σε ομόλογο 50 ετών, γιατί το χρέος μας σε 50 χρόνια θα έχει μειωθεί πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λέγοντας πως «όλα δείχνουν βελτίωση».

Παράλληλα σημείωσε πως η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί κατά 25% κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα έχει φύγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας ενώ επεσήμανε πως η τρόικα θα φύγει από τη χώρα όταν μπορέσουμε να σταθούμε μόνοι μας και μόνιμα στις αγορές.

Πάντως, όπως τόνισε, η χώρα θα ήταν εκτός ευρώ εάν δεν είχε ακολουθηθεί η σημερινή πολιτική ενώ έκανε αναφορά στα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στη τρέχουσα κατάσταση. Η αιτία, είπε, βρίσκεται στα λάθη που έκανε η χώρα ως μέλος του κοινού νομίσματος.

Για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, ο υπουργός παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κρίση ωστόσο πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την πολιτική που ακολουθείται σήμερα. «Δεν είναι οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχω πολύ μεγάλη κατανόηση σε αυτό το πράγμα, αλλά αυτό που λέω: πείτε μου άλλο δρόμο».

Για τη λίστα Λαγκάρντ, διεμήνυσε πως παραμένει στο μικροσκόπιο. «Όντως υπάρχει καθυστέρηση»  παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε  ότι είναι αυτός που έκανε ό,τι μπορούσε για να έρθει ξανά στην Ελλάδα. Εξηγώντας γιατί υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε ότι υπάρχουν άτομα στη λίστα που έχουν 150 λογαριασμούς.«Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα. Αν το κάνουμε αυτό θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ», είπε.

Υπεραμύνθηκε εξάλλου του συντελεστή 26% στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι δεν είναι υψηλός. Ότι στις ΗΠΑ είναι 40%, σε Γαλλία και Γερμανία στο 31-35%. Πρόσθεσε ότι «το 26% θα είναι το μόνιμο μέτρο» και ή άλλες έκτακτες εισφορές – φόροι «δεν θα είναι για πολύ καιρό». Σε άλλη απάντηση ανέφερε ότι θα μειωθεί προς ενιαίο συντελεστή (flat rate), αλλά όχι σύντομα.

 Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τελεί υπό επανεξέταση το βιβλίο-εσόδων εξόδων για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Το βλέπουμε» είπε. «Δεν εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα» διευκρίνισε εξηγώντας ότι θα το δούμε και ότι διατηρεί επιφυλάξεις.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι το μέτρο των τεκμαρτών εισοδημάτων είναι άδικο και «ειδικά σε μία περίοδο κρίσης που έχει μειωμένο εισόδημα. Γι αυτό και θα καταργήσουμε τεκμήρια και από του χρόνου θα έχουμε περιουσιολόγιο….». Προανήγγειλε εξάλλου ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.

Για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι για τη δεύτερη κατοικία είναι ελεύθεροι αλλά δεν γίνονται. «Αρα δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία» Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε την κουλτούρα αυτών που μπορούν και δεν πληρώσουν, «γιατί αυτό θα είναι πολύ καταστρεπτικό».