Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Είχαν περίπου μιάμιση ώρα στη διάθεσή τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν από τις λίγες φορές που βρέθηκαν τόσο μόνοι, αλλά και τόσο κοντά παράλληλα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής αλλά και τα επόμενα βήματα στην οικονομία σε συνδυασμό με την διαπραγμάτευση με την τρόικα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συζήτησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το Ισραήλ. Και αυτό, διότι ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ταξιδέψουν μαζί το απόγευμα της Δευτέρας προς το Ισραήλ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί θα ταξίδευαν το βράδυ με πτήση ιδιωτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως πρέπει να φθάσει έως το τέλος η ιστορία με την Χρυσή Αυγή, η οποία πρέπει να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Και οι δυο ξεκαθάρισαν ότι από την πορεία των αστυνομικών και δικαστικών ερευνών, πολλά θα εξαρτηθούν για την πορεία της Χρυσής Αυγής, αν και οι δυο κρίνουν πως το ναζιστικό μόρφωμα θα τελειώσει.

Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στις ράγες της πολιτικής σταθερότητας και να μην υπάρξει κλίμα αναταραχής. Ξέρουν ότι οι πιστωτές αγωνιούν και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει αναστάτωση και άρα δεν έχουν στον σχεδιασμό τους, έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Τα επόμενα βήματά τους είναι να προχωρήσουν άμεσα οι κινήσεις για να αποδυναμωθεί πλήρως η Χρυσή Αυγή. Το βασικό είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση της Χ.Α., την οποία χαρακτηρίζουν εγκληματική οργάνωση. Αυτό που συμφώνησαν είναι ότι κρίνεται απολύτως επιβεβλημένο να ανασταλεί η χρηματοδότηση κομμάτων τα οποία συμπλέκονται με εγκληματικές δραστηριότητες  για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ θα συζητηθούν άμεσα και οι αιτήσεις για άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Επί των οικονομικών και οι δυο εμφανίστηκαν κάθετοι στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Βασικό συστατικό της επόμενης πορείας τους είναι το όχι στα νέα μέτρα και η διασφάλιση πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα στην περίοδο μετά την κρίση και άρα μετά το μνημόνιο.

Η επιδίωξή τους είναι να πετύχει τους στόχους του ο επόμενος προϋπολογισμός και άρα να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα.

Επί της προγραμματικής συμφωνίας, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από πάρα πολλούς μήνες, θα δει το φως της δημοσιότητας, το πλαίσιο της κυβερνητικής συμφωνίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι δυο τους αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου και στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ώστε να συμφωνήσουν τις κατευθύνσεις εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων προς την τρόικα.