Με ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο η Wall Street Journal επιμένει πως στο ΔΝΤ ήξεραν από το 2010 πως το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει». Η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει τα αρχεία από τις συνεδριάσεις του 2010 όταν η τρόικα αποφάσιζε για το μέλλον της Ελλάδας και δημοσιεύει τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το πρόγραμμα διάσωσης στη χώρα. 

Όπως γράφει η εφημερίδα οι νέες λεπτομέρειες γύρω από το «ρήγμα» που είχε προκληθεί τότε στους κόλπους του ΔΝΤ έρχονται την ώρα που ξεκινούν εκ νέου νέες δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας. «Η ιδέα παραγραφής μέρος του χρέους δεν είναι δημοφιλής στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς οι φορολογούμενοι πολίτες των χωρών αυτών θα επωμιστούν το βάρος», επισημαίνει το άρθρο τονίζοντας ωστόσο πως «υπάρχει μια πιθανότητα καθώς τώρα το ΔΝΤ συνδέει τη μελλοντική βοήθεια με μια σημαντική απομείωση του χρέους». 

Τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal με την ένδειξη «Μυστικά» και «Αυστηρώς εμπιστευτικά» προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό του ΔΝΤ, το οποίο «παλεύει για να αποτρέψει μια ραγδαία οικονομική καταστροφή». 

Περίπου το ένα τρίτο των μελών του ΔΝΤ σύμφωνα με την εφημερίδα που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ε.Ε. είχαν εγείρει σημαντικές αντιρρήσεις τότε απέναντι στο σχέδιο διάσωσης

Ορισμένοι από τους διαφωνούντες κατά τη συνεδρίαση εκείνη και ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας, η οποία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά το ένα πέμπτο από το 2009 και την ανεργία της να φθάνει σχεδόν στο 28%, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010. Τα πρακτικά δείχνουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθύτατα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις των στελεχών του από την αρχή, θεωρώντας τις «μάλλον αισιόδοξες» και «πολύ ευνοϊκές».

Αυτές είναι οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων στο ΔΝΤ

Rene Weber -Ελβετός εκπρόσωπος στο ΔΝΤ -9 Μαίου 2010

«Έχουμε σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα του προγράμματος. Έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τις αναπτυξιακές εκτιμήσεις, οι οποίες φαίνεται να είναι υπερβολικά ευνοϊκές.

Ακόμη και μια μικρή αρνητική απόκλιση από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη θα κάνει το επίπεδο του χρέους μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα ... Γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης δεν έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα;». 

Nogueira Batista - Εκπρόσωπος Βραζιλίας -9 Μαίου 2010

«Οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι τεράστιοι... Με άλλα λόγια μπορεί να μην θεωρηθεί ως διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα προχωρήσει σε βίαιη προσασμογή, αλλά σε διάθεση των ιδιωτών κατόχων του ελληνικού χρέους, που κυρίως πρόκειται για ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφασή μας να συμφωνήσουμε σε ένα τόσο προβληματικό και παρακινδυνευμένο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να σημάνει πως θα υπάρξει και μελλοντική στήριξη».

Pablo Andrés Pereira- Εκπρόσωπος Αργεντινής - 9 Μαΐου 2010
 
«Η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους έπρεπε να είναι στο τραπέζι. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν να καταλήξουμε σε μια ομαλή διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. [...] Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να καταλήξει σε χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.»
 
Στα συμπεράσματα εκείνης της συνεδρίασης (9 Μαΐου 2010 ) είχαν συμπεριληφθεί οι αντιρρήσεις και ενστάσεις αρκετών εκπροσώπων. Το έγγραφο αναφέρει: «Το εξαιρετικά υψηλού ρίσκου πρόγραμμα έχει αναγνωριστεί από το ΔΝΤ και ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αρκετοί εκπρόσωποι (Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία) παραπονέθηκαν πως από το πρόγραμμα λείπει ένα στοιχείο: θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί η αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI)». 
 
Ωστόσο στις δηλώσεις που παραθέτει η εφημερίδα αναφέρει τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ τον Ιούνιο φέτος που ανέφερε: «Τον Ιούνιο του 2010 γνωρίζαμε πως η Ελλάδα έπρεπε να διασωθεί αλλά όχι ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν είχαμε καμία ένδειξη πως η συνολική οικονομική κατάσταση θα επιδεινωνόταν τόσο γρήγορα».
 
Τέλος η εφημερίδα αποκαλύπτει τη δήλωση του Διευθυντή Επικοινωνίας του ΔΝΤ Gerry Rice, από τις 19 Σεπτεμβρίου ο οποίος σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, λέει: 
 
«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ήταν εφικτή κατά την έναρξη του προγράμματος. Πρώτον, ο κίνδυνος της μόλυνσης ήταν πολύ υψηλός και η Ευρώπη δεν διέθετε το κατάλληλο τείχος προστασίας. Δεύτερον, δεν ήταν προφανές πως η Ελλάδα χρειαζόταν αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό έγινε προφανές όταν απέτυχε η ανάπτυξη. [...]Από τις αρχές του 2011 είχε γίνει σαφές ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και το ΔΝΤ υποστήριξε την αναδιάρθρωση του χρέους». 
TAGS