«Προπαρασκευαστικές ενέργειες κατάλυσης του πολιτεύματος, που εμπίπτουν στα άρθρα 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα» χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στον «ΒΗΜΑ  FM» υπογράμμισε: «Αυτοί οι τύποι έχουν μαζέψει όπλα και κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια και έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Βουλή είναι μπουρδέλο, θα την κάψουν και θα καταλάβουν την εξουσία με εφόρμηση. Εμπίπτουν απολύτως κατά την άποψή μου – γιατί δεν είμαι δικαστικός ούτε καν νομικός μεγάλος, διότι ένα πτυχίο Νομικής έχω – στα άρθρα 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες κατάλυσης του πολιτεύματος».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε: «Ή, αν το θέλετε αλλιώς, περιγράφουν τις πράξεις που συντελούν στο να συγκροτηθεί η αντικειμενική έννοια του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα άρθρα και να διοριστεί εφέτης-ανακριτής από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και να συλληφθούν έτσι όλοι οι βουλευτές χωρίς άλλη διαδικασία, διότι αυτό είναι κακούργημα διαρκές και αυτόφωρο. Και να συλληφθούν και να δικαστούν, εάν χρειαστεί, εκατοντάδες ή χιλιάδες στελέχη τους σε όλη την Ελλάδα».

Όσον αφορά στις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε: «γι’ αυτούς τους τρεις (για τους βουλευτές που ζητήθηκε η άρση της ασυλίας τους) δεν ισχύει το άρθρο 187 του Π.Κ., αλλά για άλλα αδικήματα που είναι πλημμελήματα, όπως η οπλοκατοχή. Η πλάκα είναι ότι ο Μπούκουρας για ρατσιστής έχει ένα πολύ ωραίο αλβανικό όνομα. Είναι ο ωραίος… Τα ρατσιστικά επεισόδια δεν οφείλονται όλα στη ΧΑ. Δεν είχαμε επεισόδια εναντίον μεταναστών σε όλη την Ελλάδα; Αλλά ρατσιστικά επεισόδια και σε βάρος των τσιγγάνων και Ρομά σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είναι Έλληνες υπήκοοι».

«Οι ποινές στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα»

Σχολιάζοντας την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο, αφού εκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα, «ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα που ζητούσε την τιμωρία. Πρέπει να προσεχθεί από όλους μας και η απόφαση για δήμευση της περιουσίας, διότι κάποιος που ξέρει τα μισά θα πει ότι αυτός έκλεψε και θα μείνει μόνο δύο χρόνια στη φυλακή… Δεν ξέρω κι αν θα μείνει δύο χρόνια. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ένα Δίκαιο a la carte, να βλέπει κάθε φορά ποιος είναι πίσω από το αδίκημα και ποιος το κάνει, τι αντιδράσεις έχει δημιουργήσει η συμπεριφορά του, τι λέει ο Τύπος γι’ αυτόν…».

Ο κ. Πάγκαλος συμπλήρωσε: «Δεδομένου ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος θα υποστεί και άλλη ποινή, θα είναι καμιά 30αριά. Το 1/5 που υποχρεούται να εκτίσει λόγω της ηλικίας του είναι έξι χρόνια. Το περί δικαίου αίσθημα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί εντελώς συμπληρωματικά από το δικαστήριο υπ’ όψιν. Δεν σημαίνει ότι καταργούμε το δικαστήριο και δικάζει ο λαός».