Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μιλώντας στο Ντίσελντορφ ότι η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν τήρησε τον λόγο της ότι οι μουσουλμάνοι στη δυτική Θράκη θα μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι τον μουφτή τους, παρά το γεγονός ότι εκείνος δέχθηκε να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου ώστε να μπορεί στο μέλλον να εκλεγεί νέος Πατριάρχης...»

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι «θέματα ελλήνων πολιτών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης» και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε συζήτηση για τα θέματα αυτά με τρίτες χώρες. Αλλωστε, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Star, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον του τουρκογερμανικού οικονομικού συνεδρίου στο Ντίσελντορφ, αναφέρθηκε στις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία λέγοντας: «Στην Τουρκία υπάρχει Πατριαρχείο, του οποίου τα μέλη εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο. Τα μέλη της Συνόδου πρέπει να είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στην τελευταία εκλογή, η Ιερά Σύνοδος δεν αποτελούνταν από Τούρκους υπηκόους. Με αυτά τα δεδομένα έγινε και η εκλογή του Πατριάρχη. Η εκλογή αυτή δεν ήταν νόμιμη. Αυτό το ανέφερα στον τότε Πρωθυπουργό Καραμανλή: "Αυτό είναι λάθος αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε θέμα. Ελάτε να το διορθώσουμε. Ας ζητήσουν να λάβουν την υπηκοότητα και μετά να κάνουν την εκλογή". Αυτό όμως δε συνέβη εκείνη την περίοδο».

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «κατά την περίοδο Παπανδρέου, επανέφερα το θέμα. Στο μεταξύ εξήγησα την κατάσταση και στον αξιότιμο Βαρθολομαίο. Είπα να ζητήσουν να γίνουν υπήκοοί μας ώστε να είναι όλα σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης. Έκαναν τις αιτήσεις τους, τους δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα και έτσι επιτεύχθηκε η νομιμότητα».
Ελληνικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται η ανάγκη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Στη συνέχεια όμως, ο κ. Ερντογάν επανήλθε στη γνωστή γραμμή της αμοιβαιότητας, συνδέοντας το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τους μουφτήδες στη δυτική Θράκη.

«Αυτό γιατί το λέω; Δεν είχαμε την ίδια ανταπόκριση στη δυτική Θράκη» είπε. «Στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τους εκλεγμένους μουφτήδες στη δυτική Θράκη, επιθυμεί να τους διορίζει η ίδια. Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο; Οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων μπορούν να διορίζονται από την κυβέρνηση της χώρας ως δημόσιοι υπάλληλοι; Θα πρέπει οι μουσουλμάνοι να εκλέγουν τον μουφτή τους οι ίδιοι».

Και κατέληξε: «Μου έδωσαν το λόγο τους (σσ. η ελληνική κυβέρνηση) αλλά δεν τον τήρησαν. Παρακολουθούμε το θέμα».