Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι «υπουργείο κινητικότητας και απολύσεων», καθώς αυτό αποτελεί μόνο μικρό μέρος της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον «ΒΗΜΑ FM» σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε: «Για να προχωρήσουμε στο δεύτερο κύκλο κινητικότητας, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών από τις οποίες θα προέλθουν οι 12.500 εργαζόμενοι. Θα εντοπιστούν, δηλαδή, πλεονάζουσες θέσεις που θα καταργηθούν, αφού πρώτα έχουν προκύψει τα σχέδια στελέχωσης. Η προθεσμία του Δεκεμβρίου είναι ασφυκτική για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα προς το παρόν αναμένει την απάντηση της τρόικας στο αίτημα για παράταση στην εφαρμογή του β' κύκλου κινητικότητας.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε σε μια μελέτη που κάνει το υπουργείο με τον ΟΟΣΑ, από την οποία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 4.000 διοικητικά βάρη σε 13 τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Για τη Διαύγεια, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι ένα εργαλείο διαφάνειας. «Υπήρχε μια διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να παρερμηνευθεί και έχρηζε βελτίωσης. Η ανάρτηση στη Διαύγεια είναι υποχρεωτική, καμία απόφαση δεν θα έχει ισχύ μέχρι να αναρτηθεί στη Διαύγεια», είπε. 

Και κατέληξε: «Όταν θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα δείτε ότι η Διαύγεια θα είναι πιο ενισχυμένη. Παράλληλα, δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε τη Διαύγεια ώστε η αναζήτηση πληροφοριών από τους πολίτες να είναι πιο εύκολη και πιο χρηστική… Εξετάζουμε έναν ανοιχτό τρόπο επιλογής γενικών γραμματέων υπουργείων και διευθυντών μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου. Μελετούμε διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν πρέπει να είναι αξιοκρατική».