current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση14:35

Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με… Τσοχατζόπουλο

Επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο  Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντά, κάνοντας λόγο για «βαριές ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για την ζημία του δημοσίου και το κλείσιμο των ναυπηγείων».

Δημοσίευση 14:35’
αρθρο-newpost

Επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο  Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντά, κάνοντας λόγο για «βαριές ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για την ζημία του δημοσίου και το κλείσιμο των ναυπηγείων».

Επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο  Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντά, κάνοντας λόγο για «βαριές ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για την ζημία του δημοσίου και το κλείσιμο των ναυπηγείων».

Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θέλει να επαναλάβει το πρόσφατο σφάλμα του όταν επισκέφθηκε τον Σκαραμαγκά, χωρίς να συναντηθεί με τους εργαζομένους, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την υπόθεση αυτή για να κάνει μία ακόμη εμπαθή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει πληροφορηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μόνη οργανωμένη προσπάθεια που έγινε για να απεμπλακεί το ζήτημα τόσο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας -ιδιαίτερα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά- όσο και της ναυπήγησης των υποβρυχίων, ήταν αυτή του 2010, η οποία οδήγησε στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας που επέτρεψε στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει ένα πλήρες υπερσύγχρονο επιχειρησιακό υποβρύχιο και την κυριότητα άλλων τριών υποβρυχίων, των οποίων η κατασκευή είχε σχεδόν απολύτως ολοκληρωθεί, χωρίς όμως αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου;».

«Ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά μια λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Θέλει να διασωθεί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία; 
Θέλει να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού ή θέλει στην πραγματικότητα να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις του αδιεξόδου πάνω στο οποίο επενδύει για όλα τα θέματα;» αναρωτιέται το ΠΑΣΟΚ.

«Αν ο κ. Τσίπρας έχει οποιαδήποτε απορία δεν έχει παρά να προστρέξει στα πρακτικά της Βουλής και στα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τότε θα αντιληφθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά όλα έγιναν σε εκτέλεση νομοθετικών ρυθμίσεων, με απόλυτη διαφάνεια και πλήρη συμμετοχή της Βουλής σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Η συκοφαντία ως προσφιλές άθλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στον ευτελισμό και την υπονόμευση της πολιτικής, τη στιγμή ακριβώς που καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να προστατέψουν την αξιοπιστία των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν το κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ που βάζει στο ίδιο επίπεδο τη μάχη κατά του ναζισμού της Χρυσής Αυγής και τη μάχη κατά της κυβέρνησης συνεργασίας και ιδίως κατά του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνεται.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αμείλικτα ερωτήματα και βαριές ευθύνες Βενιζέλου»

Η Κουμουνδούρου σε απάντησή της έκανε λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα και βαριές ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για την ζημία του δημοσίου και το κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

«Το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται για μια ακόμη φορά στην παραπληροφόρηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συναντήθηκε και με εργαζόμενους και με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων και παρουσία τους έκανε δηλώσεις. Προς τι λοιπόν η “σπέκουλα”; Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι όσο για τις βαριές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση των υποβρυχίων, που προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να διασκεδάσει διερωτώμενο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “έχει πληροφορηθεί ότι η μόνη οργανωμένη προσπάθεια που έγινε για να απεμπλακεί το ζήτημα τόσο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας -ιδιαίτερα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά – όσο και της ναυπήγησης των υποβρυχίων ήταν αυτή του 2010”, έχουμε να θέσουμε τόσο στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών γερμανικών τραπεζών τις οποίες οι κκ. Ευαγγ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψαν μετά την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών που έχει σήμερα στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του προγράμματος των υποβρυχίων;

2. Ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του κ. Ισκ. Σάφα στην οποία ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος μεταβίβασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Αρκεί για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος της;

3. Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που όφειλαν οι Γερμανοί της HDW και με ευκολία διέγραψε ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που έλαβε σε αντάλλαγμα;

4. Πως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος το γεγονός ότι ο «επενδυτής» (!) κ. Ισκ. Σάφα δεν έχει επενδύσει ούτε ένα (1) ευρώ σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία αλλά εισέπραξε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πάνω από 400 εκατ. ευρώ και συνολικά η εταιρεία ΕΝΑΕ πάνω από 2 δισ. ευρώ για υποβρύχια που παράτησε αφύλακτα και έφυγε;

5. Πώς εξηγεί τις εμπροσθοβαρείς πληρωμές που δεν ήταν συνδεδεμένες με την πρόοδο των εργασιών και καταβλήθηκαν προς μια εταιρεία που δεν παρείχε κανένα επαρκές εχέγγυο ότι θα διατηρούσε ενεργές τις συνεργασίες που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση του προγράμματος;

6. Πως εξηγεί το γεγονός ότι το τίμημα που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και η σύμβαση που υπέγραψε αφήνει περιθώρια στον εκλεκτό του επιχειρηματία να ισχυρίζεται ότι δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων;».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση: «η αλήθεια, που καλούνται να αντιμετωπίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευαγγ. Βενιζέλος είναι ότι ο Νόμος 3885/2010, ως συνέχεια και αναπαραγωγή του νόμου Τσοχατζόπουλου πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές και νομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η συμφωνία του 2010 ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, οδήγησε στο κλείσιμο των Ναυπηγείων και τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την ανεργία και με αυτό το περιεχόμενο μοναδική λύση αποτελεί η καταγγελία της και η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την διάσωση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία δεν αντέχει άλλο «σωτήρες» με «λύσεις» παρόμοιες με εκείνες του Ευάγγελου Βενιζέλου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στεγάζει πολιτικά συνεργάτες Τσοχατζόπουλου»

«Εξαιρετικά αποκαλυπτική είναι πράγματι η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ερώτηση του κ. Τσίπρα σε σχέση με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά» ανέφερε στη συνέχεια η Χαριλάου Τρικούπη.

«Αποκαλύπτεται ότι την ερώτηση του κ. Τσίπρα την έχουν προφανώς υπαγορεύσει οι συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου που στεγάζει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται πλέον ότι οι παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα σε σχέση με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπερασπίζονται τις αρχικές αμαρτωλές συμβάσεις. Φτάνει στο σημείο ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τα αντισταθμιστικά οφέλη ως αγωγό δωροδοκιών.  Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μιλήσουμε για τη σύμβαση του 2010 και τον σχετικό νόμο που ψήφισε η Βουλή και εκτέλεσε η κυβέρνηση καθώς και για το τι μεσολάβησε μετά, μπορούμε να το κάνουμε στη Βουλή με κάθε λεπτομέρεια» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι το 2010 ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια δεν έθεσε κανένα από τα θέματα αυτά, τα οποία τώρα θέτει οψίμως, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους και δίνοντας την εντύπωση ότι εφάπτεται  με πολύ ύποπτους επιχειρηματικούς κύκλους» επισημαίνεται.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» κ. Βενιζέλο

Η Κουμουνδούρου απάντησε εκ νέου, αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς είναι έκθετοι. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έγινε οργιώδες πάρτυ επί Τσοχατζόπουλου και των διαδόχων του σε βάρος της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και των εργαζομένων. Το “έργο” του Τσοχατζόπουλου ο Ν. 3885/2010 (“νόμος Βενιζέλου”) όχι μόνο δεν το ανέτρεψε, αλλά οδήγησε τα ναυπηγεία σε νέο αδιέξοδο. Μη μιλάνε λοιπόν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τότε αυτή τη Σύμβαση και προειδοποιούσε για τα αδιέξοδα. Όσο για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα., που όντως εμείς πρώτοι τα καταγγείλαμε, ως σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς θυμίζουμε στον κ. Βενιζέλο ότι έφερε προς ψήφιση στην Βουλή τον Νόμο 3883/2010 με τον οποίο υποσχέθηκε ότι θα ενεργοποιήσει όλες τις εκκρεμείς απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και θα αντικαταστήσει τα ΑΩ του παρελθόντος με ΑΩ “νέου τύπου” που ο ίδιος θα καθόριζε με Υπουργική Απόφαση. Ακόμα την περιμένουμε !! Σε αυτήν την “εκκρεμότητα” αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας» σημειώνεται.

«Τέλος, πολύ καιρό τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να έρθει το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη Βουλή. Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί και η επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας» καταλήγει η ανακοίνωση.  

 


σχετικα αρθρα