Έγκριση για την προμήθεια της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ θα ζητηθεί σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα αποκτηθούν στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ με κόστος για το καθένα  περί τα 3,5 ως 4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Πριν την παράδοση τους στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού του Ελληνικού Στρατού τα 10 ελικόπτερα θα υποστούν εργοστασιακή συντήρηση σε εργοστάσιο βάσης του Στρατού των ΗΠΑ. Ένα άλλο σημαντικό είναι πως τα συγκεκριμένα ελικόπτερα  θα είναι εξοπλισμένα και με σύστημα αυτοπροστασίας  καθώς τα υπάρχοντα δεν διαθέτουν, όπως δεν έχουν και τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και C-27.

Η αποπληρωμή του προγράμματος για την απόκτηση των δέκα ελικοπτέρων Chinook  θα γίνει σε περίοδο 5-10 ετών ώστε να επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αύξηση του μεταφορικού στόλου της Αεροπορίας Στρατού θα στηρίξει τη στρατηγική του ΓΕΕΘΑ για την άμεση και ευέλικτη αντιμετώπιση των ενδεχομένων απειλών με άμεση μεταφορά δυνάμεων χωρίς να χρειάζεται να έχουμε πολλές διάσπαρτες μονάδες στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 15 μεταφορικά ελικόπτερα Chinook οπότε με την απόκτηση άλλων 10 θα διπλασιαστεί αυτός ο στόλος.

Έτσι θα ενισχύσει σύντομα τη δυνατότητα του το ΓΕΕΘΑ της άμεσης αντίδρασης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που σημειώνει το ΓΕΕΘΑ είναι ότι το CH-47D ως οπλικό σύστημα είναι πολύ γνωστό στο προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού αφού ήδη το χρησιμοποιεί  αφού από αυτά τα ελικόπτερα απαρτίζεται 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ)  που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων.

Άρα υπάρχει η υποδομή εκπαίδευσης, τεχνικής και υποστήριξης.

Το θέμα της παραχώρησης των  Chinook από τα αμερικανικά αποθέματα κλείδωσε κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον.

Γ.Κοκ.