Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Εγκρίθηκαν από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής  όλες οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου για την πλήρη αναβάθμιση –συντήρηση του συνόλου των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.  

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για την άμυνα της χώρας καθώς άρχισαν να παρατηρούνται κάποια προβλήματα που ήταν αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα , γιατί αν αφήνονταν για το μέλλον , θα δημιουργούνταν  «μαύρες τρύπες» στην άμυνα της χώρας . Και αυτό θα γίνονταν την ώρα που η Τουρκία από απέναντι  έχει επιδοθεί σε μία ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών και δεν εγκαταλείπει τις προκλήσεις και τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια.

Συγκεριμένα, έγινε αποδεκτή η προμήθεια από τα αμερικανικά αποθέματα δέκα ελικοπτέρων Chinook που θα «απογειώσει» τη μεταφορική ικανότητα της Αεροπορίας Στρατού για την γρήγορη ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων σε περιοχές κρίσεως.

Επίσης αποφασίστηκε η υποστήριξη των μαχητικών, F-16,   F-4, η τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά αεροσκάφη ώστε αντί να παραλάβουμε δώδεκα να περιορισθούμε στα οκτώ και το υπόλοιπο ποσό της σύμβασης να επιστραφεί ένα μέρος και ένα άλλο μέρος να πιστωθεί σε ανταλλακτικά. Τώρα η υποστήριξη των  F-16  μπορεί να μεταφράζεται σε ανταλλακτικά ή σε εκσυγχρονισμό κάποιων παλαιοτέρων μοντέλων ή και τα δύο.

Εγκρίθηκε η αγορά μπαταριών για τα έξι υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου 209)  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Θα αγοραστούν κινητήρες ώστε να καταστούν αξιόμαχοι όλα τα κατευθυνόμενα βλήματα  (EXOCET MM-40 B2 Mod 0 & Mod).
Έγινε δεκτή η προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων πυραύλων ( ΑΜ39 EXOCET BLOCK II ΤΗΣ) που φέρουν τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης, θα επαναπιστοποιηθούν τα βλήματα του πυραυλικού συστήματος S-300, θα γίνει συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων ( EXOCET BLOCK 3), θα υποστηριχθούν όλα τα οπλικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και θα επισκευαστούν σε ικανοποιητικό βαθμό όλα τα τροχοφόρα οχήματα του Στρατού τα επόμενα δύο χρόνια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε όλα τα υποπρογράμματα εγκρίθηκαν χωρίς κανένας βουλευτής να τα καταψηφίσει. Πιο συγκεκριμένα, υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι ΝΔ  και ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Μάρκος Μπόλαρης και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ «παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Άμυνα της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην τοποθέτησή του για όλες τις αποφάσεις θα προηγείται πλήρης ενημέρωση του Κοινοβουλίου και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και με απόλυτη διαφάνεια. Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέες προμήθειες. Βασικός σκοπός του υπουργείου, όπως είπε , είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και τη μέγιστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί για κάποια χρόνια η αγορά νέων πανάκριβων οπλικών συστημάτων. 

Ποιους θα προσλάβει και που θα δοθούν επιδόματα  

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε την Επιτροπή και για κάποιες ρυθμίσεις που έχουν αποφασισθεί πρόσφατα ή έχουν ήδη δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα:
·        Δρομολογείται ειδική αποζημίωση φύλαξης συνόρων για το προσωπικό των Ε.Δ. που υπηρετεί στην παραμεθόριο, με κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά, που δεν απορροφώνται, με το τέλος κάθε οικονομικού έτους.
·        Σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, το υπουργείο Άμυνας  προέβη στην πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις και την εξαίρεση από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας, των τέκνων των στελεχών που έπεσαν στο καθήκον.
·        Ενίσχυση του αξιόμαχου του έμψυχου δυναμικού με νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, που αφορούν εξειδικευμένα στελέχη και άριστους επαγγελματίες.