Στη Ραμάλα μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (φωτό), τον πρωθυπουργό Ραμί Χαμντάλα και τον ομόλογό του Ριάντ Μαλκί.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δέσμευση ότι η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα συμβάλει στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ αντίστοιχα ο παλαιστίνιος ομόλογός του κ. Μαλκί εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργήσει «ως καταλύτης στη δημιουργία μιας καλύτερης ατμόσφαιρας».

Μετά από τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τη διμερή συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τον Ισραήλ, υπογράμμισε πως «η στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι κάτι αντιπαραγωγικό στην ιστορικά στενή και φιλική σχέση μας με τον Παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή. Για μας εξάλλου, αυτή η διμερής σχέση στην προοπτική της προβλέπει και τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής ακόμη και στη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης διαπραγματευτικής περιόδου» προσέθεσε.

Στο διμερές επίπεδο συμφωνήθηκε, αφενός η άμεση σύσταση μιας Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής - «που θα εξετάσει σε πρακτικό επίπεδο θέματα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, επενδύσεων και ανάπτυξης» - και αφετέρου η συγκρότηση ενός κοινού ελληνο-παλαιστινιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή, σε μια συγκυρία που διακρίνεται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο κ. Μαλκί υπογράμμισε ιδιαιτέρως το αίτημα για ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου (ιδίως της ΕΕ, άρα και της Ελληνικής Προεδρίας) «στην προσφορά εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της διαδικασίας», ενώ ο κ.Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον βαθμό αισιοδοξίας στην προοπτική μιας συμφωνίας, παρατήρησε ότι «το να είσαι αισιόδοξος δεν είναι απλά ένα συναίσθημα. Είναι ένα είδος ιστορικού και πολιτικού καθήκοντος και χρέους. Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σε μια πολύ ρεαλιστική βάση».