Νομοθετική ρύθμιση που σκοπό έχει να δώσει τέλος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η ρύθμιση θα αφορά όσα ΑΕΙ δεν έχουν στείλει τους καταλόγους με τους 1.349 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στοιχεία έχουν αποστείλει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων,  Θεσσαλίας και Κρήτης, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει ζητήσει προθεσμία από το ΑΣΕΠ.

Όπως προβλέπεται, οι όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας και ανήκουν σε κλάδους που εμπίπτουν στις αποφάσεις περί διαθεσιμότητας, πρόκειται να απογραφούν μόνοι τους σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Όσοι δεν το κάνουν, μέσα σε πέντε ημέρες, θα τεθούν σε αργία.

Η σχετική ρύθμιση ορίζει τα εξής:

Α. Για όσα Πανεπιστήμια οι Διευθύνσεις Προσωπικού δεν απέστειλαν στο ΑΣΕΠ την αποτίμηση των προσόντων των διοικητικών υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μέρος των οποίων έχουν καταργηθεί οι θέσεις, οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι εντός πέντε ημερών, μετά από σχετική πρόσκληση που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας, μόνοι τους και χωρίς να μεσολαβήσει το οικείο Πανεπιστήμιο, να κάνει την αποτίμηση των προσόντων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να καταθέσει τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας στο Μαρούσι.

Β. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν κάνουν από μόνοι τους την αποτίμηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα τίθενται σε αργία.

Η ιδέα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κατάργηση κλάδων  εγκαταλείφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από την ανταπόκριση κάποιων Πανεπιστημίων να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων.

Αλλά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, δεν θα μπορούσαν 4 Ιδρύματα από τα 36 συνολικά της χώρας, να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια.

Γι’ αυτό η διαδικασία προχωρά παρά τη μη συμμόρφωση των 4 υπηρεσιακών παραγόντων, για τους οποίους το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη. Αύριο, Πέμπτη, συμφώνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς  θα ασκήσουν ποινικές διώξεις στους Διευθυντές Προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν απέστειλαν τα στοιχεία, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα καλέσει σε απολογία τους Πρυτάνεις.

Π.Ρ