Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώ σήμερα αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών της οργάνωσης. 

Συγκεκριμένα το έγγραφο του ανακριτή που εστάλη στη Βουλή ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών Π. Ηλιόπουλου, Γ. Γερμενή και Ευστ. Μπούκουρα. 

Το ενδεχόμενο για βαριές ποινικές διώξεις όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο είναι σοβαρό καθώς αναγράφεται χαρακτηριστικά το άρθρο του ποινικού κώδικα που αναφέρεται στην κατάλυση της Δημοκρατίας. Δηλαδή, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός από τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση ενδέχεται να κατηγορηθούν για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και για εσχάτη προδοσία.

Όπως αναφέρεται από την εξέταση των μαρτύρων και την εκτίμηση εγγράφων έχει προκύψει ότι: 

«Επικεφαλής της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως των νεοσυλλέκτων μελών της Χρυσής Αυγής είναι ο βουλευτής Γεώργιος Γερμενής (φέρων αρχικώς τον βαθμό του «λοχαγού» και εν συνεχεία του «ταγματάρχου»).

Ο έτερος βουλευτής της ΧΑ Ευστάθιος Μπούκουρας «διατηρεί, διακινεί και αποθηκεύει οπλισμό» (γίνεται λόγος για πιστόλια εργοστασίου κατασκευής Zastava) και έχει απόλυτο έλεγχο της δράσεως των πυρήνων της οργανώσεως στο νομό Κορινθίας, «δίδει εντολή, οργανώνει ή εγκρίνει εκ των υστέρων επιθέσεις κατά αλλοδαπών μεταναστών, περαιτέρω δε εγκρίνει παρανόμους πρακτικές παροχής «προστασίας» από στελέχη της οργανώσεως σε καταστήματα της Κορινθου, του Ξυλοκάστρου και τυου Κιάτου».

Για δε τον τρίτο βουλευτή της ΧΑ, Παναγιώτη Ηλιόπουλο από κοινού με τον Γιώργο Γερμενή οι ανακριτές τονίζουν ότι «είναι από πολλών ετών σημαίνοντα στελέχη της οργανώσεως διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και επιχειρησιακή συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως, σκοπός της οποίας ήταν εξ αρχής και παραμένει, όπως προκύπτει από τις εν λόγω μαρτυρικές καταθέσεις, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (κατά παράβαση των άρθρων 134 επ. του Ποινικού Κώδικος)». 

Την ίδια ώρα οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς που χειρίζονται τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση έχουν ζητήσει έλεγχο στα οικονομικά πεπραγμένα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους κατηγορούμενους βουλευτές.

Οι δικαστικοί λειτουργοί με εντολή τους προς το ΣΔΟΕ ζητούν πλήρη οικονομικό έλεγχο στα ταμεία του κόμματος και κατηγορουμένων βουλευτών με σκοπό να διαπιστώσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μάλιστα, από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να δοθούν εντολές και για άρσεις τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διαπιστώσουν το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων, πλην της νομιμοποίησης, οικονομικής φύσης εγκλημάτων.

Πάντως έως τις 17 Οκτωβρίου οπότε και θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει εφέτη ειδικό ανακριτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν αναμένονται νέες συλλήψεις.

Τ.Α