Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το κλίμα βεβαιότητας για την επιτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο, για την αποτροπή νέων μέτρων και την συμφωνία για το «κούρεμα» που εξέφραζαν προχθές στο Ισραήλ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ήρθε να διαλύσει η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Παρά τη βεβαιότητα περί ελάφρυνσης του χρέους που εκφράζει το Ταμείο (σ.σ. το οποίο άλλωστε πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση), οι αναφορές για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5% ήτοι περί τα 6,5 δισ ευρώ προκάλεσαν σοκ στο πολιτικό προσωπικό και δη στους κυβερνητικούς βουλευτές που, εμφανώς, δεν αντέχουν την ψήφιση νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση δοκιμάζει συνεχή σκοτσέζικα ντουζ, μοιράζοντας τις ημέρες της μεταξύ επιτυχιών και κρίσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον τις τελευταίες εβδομάδες η αλληλουχία των γεγονότων είχε ως εξής: από την επιτυχία των συλλήψεων των χρυσαυγιτών, στην απογοήτευση της «απελευθέρωσης» Κασιδιάρη, Μίχου και Παναγιώταρου, από την ανάταση της επιτυχούς επίσκεψης στο Ισραήλ, στο σοκ έναντι των νέων μέτρων. Και σήμερα, πάλι από την αρχή, καθώς από το Μαξίμου θα βγει στη μία μετά το μεσημέρι επενδυτικός καπνός.

Ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ θα ανακοινώσει τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά και επισκευαστικής μονάδας στη χώρας μας, δημιουργώντας συνολικά 300 νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι, βέβαια, την επόμενη αρνητική είδηση.

Αν δε σε αυτά συνυπολογιστούν οι εσωτερικές κυβερνητικές αδυναμίες (Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για ΕΡΤ, επίδομα θέρμανσης κ.ο.κ) τότε είναι σαφές πώς, παρά τους δημόσιους όρκους κυβερνητικής πίστης που αντήλλαξαν στο Ισραήλ οι Σαμαράς και Βενιζέλος, η κυβέρνηση πορεύεται στην κόψη του ξυραφιού. Παρά την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να επικρατήσει ψυχραιμία, σε στελέχη του Μαξίμου περισσεύει ο εκνευρισμός και η καχυποψία, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτονται εχθροί εκεί που δεν υπάρχουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυριανή πολιτική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι τόσο διότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μεταδώσει στα στελέχη του εικόνα αισιοδοξίας και προοπτικής, στον απόηχο του Ισραήλ και της νέας κινεζικής μεγάλης επένδυσης.

Ούτε, διότι θα επιχειρήσει να θεμελιώσει αίσθηση προοπτικής για την ελληνική οικονομία. Αλλά, κυρίως, διότι με αυτή την ομιλία ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: στην οικονομία και, συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων όπως ζητά το ΔΝΤ, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ζήτημα του νέου δανείου και του τέλους ή μη της «εποχής των μνημονίων», στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, του τρόπου αντιμετώπισής της, στη συζήτηση περί των των δύο άκρων και, κυρίως, στην αναζήτηση περί του χώρου που η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί εφεξής.

Οι αναφορές δεν είναι ενδεικτικές. Είναι, σταχυολογημένα, μερικά μόνον από τα θέματα που απασχολούν τους γαλάζιους δημοσίως και, κυρίως, παρασκηνιακώς...